De Rijnbrug in Arnhem in 1944.
Volledig scherm
De Rijnbrug in Arnhem in 1944. © IMPERIAL WAR MUSEUM

‘Een brug te ver’ opeens gevleugelde uitspraak in VS tijdens coronacrisis

VideoARNHEM/ CINCINNATI - Het gezegde ‘een brug te ver’, ontstaan nadat operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog bij Arnhem mislukte, is tijdens de coronacrisis in de VS een gevleugelde uitdrukking aan het worden. Maar daar is de betekenis ervan minder bekend dan in bijvoorbeeld Nederland of het Verenigd Koninkrijk.

De eerste die repte van a bridge too far in verband met Covid-19 was Anthony Fauci, de belangrijkste corona-adviseur van president Donald Trump.

De directeur van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases noemde recent de gedachte dat er komend najaar een coronamedicijn of - vaccin beschikbaar is ‘een beetje een brug te ver’.

Dr. Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases.
Volledig scherm
Dr. Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases. © AP

AP

Mike DeWine, gouverneur van de Amerikaanse staat Ohio, met een door zijn echtgenote gemaakt mondmasker.
Volledig scherm
Mike DeWine, gouverneur van de Amerikaanse staat Ohio, met een door zijn echtgenote gemaakt mondmasker. © AP

Ook de gouverneur van Ohio, Mike DeWine, bezigde de uitdrukking. Hij wilde in zijn staat het dragen van  mondmaskers verplichten, kreeg een storm van kritiek over zich heen en trok toen de maatregel schielijk weer in. De regel was een brug te ver, was zijn conclusie in het programma ‘This Week’ van televisiezender ABC.

De uitspraken wekten de nieuwsgierigheid van het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP). Want in de VS is de uitdrukking blijkbaar geen gemeengoed. In de zoektocht naar de betekenis ervan kwam het bureau uit bij militair historicus Alexander Lovelace van Ohio University. Hij mag uitleggen dat de oorsprong ligt bij de Slag om Arnhem. ,,Het is wel een beetje vreemd om het dragen van een mondkapje te vergelijken met de Tweede Wereldoorlog”, vindt hij.

De Rijnbrug in Arnhem was in september 1944 het laatste doel van operatie Market Garden. De geallieerden hadden de overspanning in de Gelderse hoofdstad nodig om snel door te kunnen stoten naar de Duitse hoofdstad Berlijn en zo het einde van de Tweede Wereldoorlog te bespoedigen. De Slag om Arnhem werd echter een bloedige mislukking.

De Britse luitenant-generaal Frederick Browning had er al op voorhand zijn twijfels over. ,,Ik denk dat we misschien wel een brug te ver gaan”, zei hij in de aanloop naar de operatie tegen veldmaarschalk Bernard Montgomery. Historicus Cornelius Ryan ontleende de titel van zijn boek over de Slag om Arnhem aan die uitspraak en een uitdrukking was geboren, zeker na de verfilming ervan in 1974.

,,Zonder dat je erover nadenkt, wordt zoiets een begrip”, legt Lovelace uit tegen AP. Gouverneur DeWine van Ohio heeft het boek van Ryan nooit gelezen, bekent hij. Al kent DeWine het wel. ,,Eerlijk gezegd zocht ik naar een goede uitdrukking om te zeggen dat de mondkapjesregel er één te veel was. Toen kwam opeens dat gezegde in me op.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.