Eerste zorgmedewerkers getest op corona in speciale teststraten

ARNHEM - Op diverse plaatsen in onze regio zijn woensdag de eerste zorgmedewerkers getest op het coronavirus. In Arnhem gebeurde dat in het supportershome van Vitesse, bij het GelreDome.

In tegenstelling tot sommige drive-through teststraten, zoals in Zelhem, moeten zorgmedewerkers hun auto verlaten en het supportershome binnen lopen. Binnen zijn linten gespannen die de looproute aangeven. Achter witte schotten staat een medewerker van de GGD in beschermende kleding.

Ze neemt met een lang wattenstaafje monsters van het wang- en neusslijmvlies. Dat wordt vervolgens in een lab getest op de aanwezigheid van coronavirus Covid-19.

Quote

We willen eigenlijk alle zorgmede­wer­kers kunnen testen

Kirsten Wevers, arts infectieziekten GGD Gelderland-Midden

100 medewerkers per dag

,,De zorg staat onder grote druk. Als medewerkers ziek zijn dan kunnen ze niet werken”, zegt Kirsten Wevers, arts infectieziekten bij de GGD Gelderland-Midden. ,,Door te testen weet je zeker of ze het virus hebben. Als ze het niet hebben kunnen ze weer aan het werk.” De geteste medewerkers krijgen binnen 48 uur de uitslag. 

In de Arnhemse teststraat worden per dag ongeveer 100 zorgmedewerkers getest. Dat aantal kan later worden uitgebreid als er meer laboratoriumcapaciteit en meer tests beschikbaar zijn. ,,We willen eigenlijk alle zorgmedewerkers kunnen testen” zegt infectioloog Wevers. ,,Als er meer tests zijn kunnen we opschalen.”

‘Houd je aan de regels’

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch nam donderdagmiddag een kijkje in de teststraat. Hij sprak zijn lof uit over de Arnhemmers die zich aan de maatregelen houden. Toch werden dinsdag drie mannen aangehouden voor het overtreden van de regels. ,,Het gaat om ons aller gezondheid. Houd je aan de regels. Doe je dat niet krijg je een boete.”

Een medewerker van de GGD Gelderland-Midden neemt een monster van het neusslijmvlies van een man. Het monster wordt daarna getest op het coronavirus.
Volledig scherm
Een medewerker van de GGD Gelderland-Midden neemt een monster van het neusslijmvlies van een man. Het monster wordt daarna getest op het coronavirus. © Videostill
Afgenomen monsters van zorgmedewerkers die in een laboratorium zullen worden getest op het coronavirus.
Volledig scherm
Afgenomen monsters van zorgmedewerkers die in een laboratorium zullen worden getest op het coronavirus. © Videostill

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.