Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Foto Raphael Drent

GGD Gelderland-Midden klaar voor massaal testen op corona

ARNHEM - De GGD Gelderland-Midden is klaar voor het uitgebreid testen van mensen met coronaklachten. In juni kunnen alle Nederlanders met klachten die wijzen op het coronavirus getest worden. Voor iedere besmette inwoner volgt bovendien een bron-en contactonderzoek.

Met wie is de coronapatiënt allemaal in aanraking geweest? Dat is de hoofdvraag in dat onderzoek. Vervolgens wordt binnen 24 uur met deze mensen contact opgenomen. 

De mensen rondom een coronapatiënt worden niet standaard getest, maar wel gevraagd of zij klachten hebben die op corona wijzen. Hoesten, keelpijn of koorts zijn daar voorbeelden van. Eén bron- en contactonderzoek duurt ongeveer vijf uur. Per dag zullen er in dit gebied ongeveer 24 onderzoeken plaatsvinden. 

Tijdelijke krachten

Om al deze onderzoeken te kunnen uitvoeren zet Paul van der Velpen, directeur Publieke Gezondheid van GGD Gelderland-Midden, onder andere tijdelijke krachten in. ,,We kunnen ook gebruik maken van een pool van oud-medewerkers en anderen die zich bij ons melden.” Verder bestaat de pool uit bestaande medewerkers van de GGD die nu voor iets anders ingezet kunnen worden. ,,Zoals de mensen die normaal de reizigersvaccinaties geven.” 

Het RIVM verwacht dat er in de maanden vanaf juni maximaal 30.000 mensen per dag getest gaan worden omdat ze klachten hebben die lijken op het coronavirus. Vanaf september kan dat aantal oplopen, in verband met de herfst- en wintermaanden. 

Op basis van modellen van het RIVM wordt verwacht dat 2 tot 8 procent van de geteste mensen besmet zal zijn met het coronavirus. Dat betekent landelijk 600 tot maximaal 2400 bron- en contactonderzoeken per dag.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.