Een intensive-care-bed wordt klaargemaakt voor een nieuwe coronpatiënt.
Volledig scherm
Een intensive-care-bed wordt klaargemaakt voor een nieuwe coronpatiënt. © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

CORONABULLETIN #71: Kabinet trekt 13 miljard euro extra uit voor coronacrisis en hoe een oud-bokskampioen knock-out ging door coronavirus

De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. Geen tijd om alles te volgen? De Gelderlander zet dagelijks de belangrijkste nieuwsfeiten en artikelen voor je op een rij. Met vandaag: opnieuw miljardensteun om coronacrisis te boven te komen en Nederland heeft een wereldwijde primeur: een nerts besmette een mens.

Het coronanieuws van woensdag 20 mei 2020:

• 13 miljard euro trekt het kabinet extra uit als noodpakket om de economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Volgens het kabinet is Nederland in een nieuwe fase beland en is de hoop op een snel herstel van de economie vervlogen. ,,De recessie zal niet V-vormig en niet kort zijn”, waarschuwt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. 

• Ziekenhuizen in Gelderland schroeven door corona-maatregelen hun digitale beveiliging op. Zo voorkomen ze dat ze doelwit worden van cybercriminelen.

• Nederland heeft de wereldwijde primeur van de besmetting van een mens door een nerts. Lees hier dat ook konijnenhouderijen de aandacht hebben.

Wegafsluiting in Milheeze, nadat bij twee Brabantse fokkerijen onder nertsen het coronavirus was uitgebroken.
Volledig scherm
Wegafsluiting in Milheeze, nadat bij twee Brabantse fokkerijen onder nertsen het coronavirus was uitgebroken. © ANP

• Bovenop de 5748 coronadoden die het RIVM heeft geregistreerd, zijn er nog minstens 936 mensen aan het virus overleden. Dit zeggen de huisartsen.

• De afgelopen 24 uur zijn 33 nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die besmet waren met het coronavirus. In totaal vallen in ons land nu 5748 coronadoden te betreuren. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 14. Daarmee zijn in totaal 11.627 coronapatiënten opgenomen (geweest), meldt het RIVM.

• In het verspreidingsgebied van De Gelderlander zijn de afgelopen 24 uur twee nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Het gaat om inwoners van Nijmegen en Grave. Twee mensen werden opgenomen in het ziekenhuis.

LEES- EN KIJKTIPS

1. Het was hét gesprek van de dag gisteren na afloop van premier Ruttes persconferentie: waar was gebarentolk Irma gebleven? Halverwege de live uitzending werd ze gewisseld. 

2. Lees hoe het coronavirus bokskampioen Willy van Haaren (56) knock-out sloeg. Hij ondervond aan den lijve dat corona niet alleen hoogbejaarde mensen hard kan treffen. ,,Afschuwelijk. Het was net een film.”

Willy van Haaren, trainer in Nijmegen.
Volledig scherm
Willy van Haaren, trainer in Nijmegen. © Gerard Verschooten

3. Militair Karlijn Paus (32) wisselde haar militaire pak tijdelijk in voor het witte uniform van verpleegkundige. Zes weken lang ondersteunde de sergeant van de Geneeskundige Dienst van de Koninklijke Marine het ziekenhuis MST in Enschede. ‘Ik ben onder de indruk van de ziekte.’

Karlijn Paus uit Hengelo werkt normaal bij het korps mariniers.
Volledig scherm
Karlijn Paus uit Hengelo werkt normaal bij het korps mariniers. © Emiel Muijderman

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.