Archieffoto van drukte bij 't Hilgelo in Winterswijk.
Volledig scherm
Archieffoto van drukte bij 't Hilgelo in Winterswijk. © Theo Kock

‘Geen preventieve sluiting van Hilgelo en Rhederlaag’

BRAAMT/GIESBEEK/WINTERSWIJK - Met de drukte van Hemelvaartsdag in het achterhoofd, is het de vraag welke maatregelen gemeenten nemen om een overvloed aan water- en zonaanbidders in de zomer te voorkomen. Preventieve afsluiting van plassen lijkt daarbij in de regio in ieder geval geen optie.

Zo was het donderdag dringen geblazen op recreatieplas Hilgelo bij Winterswijk. Op een gegeven moment waren er zo veel mensen dat er geen nieuwe bezoekers meer werden toegelaten op de parkeerplaats. 

‘Afsluiten geen zin’

Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk vindt het geen goed idee om de plas preventief dicht te doen in de normaal gesproken drukke zomermaanden. ,,Het heeft geen zin om het Hilgelo de hele zomer af te sluiten. Mensen moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Wij kunnen als overheid niet alles reguleren, zeker nu er steeds meer vrijheden bij komen.”

Quote

Het heeft geen zin om het Hilgelo de hele zomer af te sluiten

Burgemeester Joris Bengevoord, Gemeente Winterswijk

Tegenhouden logisch scenario

Een ander populair recreatiegebied is Rhederlaag, tussen Giesbeek en Lathum. Burgemeester Luciën van Riswijk van de gemeente Zevenaar is daar medeverantwoordelijk voor de veiligheid. Ook daar werden donderdag nieuwe bezoekers tegengehouden, toen het te druk werd. Dat scenario lijkt ook in de periode van de zomervakantie logisch.

‘Op tijd doseren’

,,Op het moment dat het te druk wordt bij Rhederlaag kunnen we in overleg met de beheerders er alleen voor zorgen dat er niet nog meer mensen bijkomen. We kunnen doseren door de slagbomen niet meer open te laten gaan. Dat hebben we op Hemelvaartsdag ook om een uur of 16.00 uur moeten doen. Je moet eigenlijk op tijd beginnen met doseren. Maar boa’s die de plassen controleren, zijn niet altijd bij Rhederlaag. Binnen een uur tijd kan het ineens heel druk worden. Dan moet je snel schakelen en de parkeerplaatsen sluiten. We gaan niet proberen mensen weg te krijgen van de stranden. Dat levert alleen maar meer problemen op.’’

‘Als het nodig is delen we boetes uit’

Burgemeester Peter de Baat van Montferland, met onder meer recreatiegebied Stroombroek in Braamt, rekent in zijn gemeente op de bezoekers. ,,Als het gaat om de naleving van de coronaregels begint het met de verantwoordelijkheid van de mensen. Pas als het niet anders kan komt handhaving aan de orde. Maar begrijp me goed, als het nodig is worden er wel degelijk boetes uitgedeeld. Hopelijk hoeven we de komende tijd niet naar het zwaarste middel te grijpen dat we een gebied moeten afsluiten.’’

Quote

Maar begrijp me goed, als het nodig is worden er wel degelijk boetes uitgedeeld

Burgemeester Peter de Baat, Gemeente Montferland
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek