Nu al te druk op stranden, vrees voor zomer ‘met heel wat beperkingen’

VideoNIJMEGEN/OOSTERBEEK - Voor de komende zomer wordt mogelijk de bewegingsvrijheid beperkt. Donderdag, op de eerste echt warme dag, was het namelijk op veel plekken zó druk dat de anderhalvemetermaatregel moeilijk te handhaven was.

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad dat toeziet op handhaving van de coronaregels, vreest dat er een zomer volgt ‘met heel wat beperkingen’, als blijkt dat Hemelvaartsdag een voorbode is van wat in de zomermaanden verwacht kan worden.

Politie, handhavers en plasbeheerders hadden de handen vol aan de massale drukte. Verschillende plassen in de regio werden afgesloten, in Amsterdam moesten parkbezoekers worden weggestuurd en Zeeland riep mensen gisteren zelfs op niet meer naar die provincie te komen.

Een vol strand in Nijmegen .
Volledig scherm
Een vol strand in Nijmegen . © Gerard Verschooten

Echt veel te druk

De eerste vrije dag met warm weer werd vooraf gezien als lakmoesproef voor de komende zomer. Maar burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, hoofd van de Veiligheids en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, maakt zich zorgen. Zo liet hij het het strand bij het Gat van Moorlach in Renkum afsluiten. ,,Het was daar echt veel te druk en afstand houden was daar niet meer mogelijk.’’ Bij het grindgat in de Rosandepolder bij Oosterbeek ontruimden politie en handhaving de stranden nadat het er te druk bleek.

Er ontstonden gisteren al vroeg op de dag files richting de stranden aan de kust, terwijl bij Designer Outlet Center in Roermond lange rijen stonden met vooral dagjesmensen uit Duitsland. Traditiegetrouw komen er ook veel Duitsers op Hemelvaartsdag naar Winterswijk, maar daar was het niet te druk, zo meldt burgemeester Joris Bengevoord. ,,Mensen hielden daar goed afstand van elkaar.’’

Slagbomen dichtgegooid

Wel riep hij in de loop van de dag mensen op niet meer naar recreatieplas ’t Hilgelo te komen, omdat het er te druk was. Ook bij andere plassen werd het te druk, zoals bij de Rhederlaag. ,,Daar hebben we de slagbomen op de parkeerplaatsen dichtgegooid”, zegt Adriaan van der Linden van beheersorganisatie Leisurelands. ,,Het was niet meer mogelijk om voldoende ruimte te garanderen.’’ 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.