Volledig scherm
© Thinkstock

Zorghotel voor coronapatiënten opent in Gaanderen: ‘Er zijn meer bedden nodig’

GAANDEREN - Zorgorganisaties in de Achterhoek openen donderdag een zogenoemd zorghotel voor coronapatiënten in Gaanderen. Deze tijdelijke opvang is bedoeld voor coronapatiënten die zorg nodig hebben en niet thuis verzorgd kunnen worden.

Zorghotel Achterhoek biedt plaats aan maximaal 16 patiënten. De capaciteit kan in fasen worden vergroot naar 64 bedden. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de tijdelijke verpleeghuisvoorziening van Markenheem, Sensire en Azora in Gaanderen, op het terrein van het voormalige verpleeghuis Sint Jozef.

Zorgorganisaties in de Achterhoek hebben de handen ineengeslagen om deze zorgvoorziening mogelijk te maken. De medische zorg wordt verleend door huisartsen uit de regio. Zorgorganisaties Azora, Careaz, Gouden Leeuw Groep, Marga Klompé, Markenheem en Sensire leveren verpleegkundige zorg. De coördinatie van het Zorghotel is in handen van Sensire. 

Meer bedden nodig

Onder regie van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) zijn al verschillende zorghotels gerealiseerd, onder meer in Apeldoorn en Almen. ,,De druk op de ziekenhuizen en de zorgorganisaties in onze regio neemt door de uitbraak van het coronavirus toe. De verwachting is dat de komende tijd meer bedden nodig zijn”, legt Jacqueline Baardman van de VNOG uit.

Uit het ziekenhuis

In Gaanderen wordt zorg geboden aan patiënten die uit de ziekenhuizen in de regio ontslagen kunnen worden. Zij hoeven niet meer per se in het ziekenhuis behandeld te worden. Hierdoor neemt de druk op de ziekenhuizen af. 

Daarnaast komen patiënten via de huisartsenposten en thuiszorg. Het gaat om patiënten waarvoor in de thuissituatie geen zorg meer mogelijk is, bijvoorbeeld doordat er geen of beperkte ondersteuning uit het eigen netwerk is, of omdat gaat om complexe, onvoorspelbare of intensieve zorg.

Palliatieve zorg

Huisartsen verwijzen deze patiënten met corona door en kunnen in het tijdelijke zorghotel ook patiënten een plek bieden voor palliatieve zorg. 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek