Patricia Hoytink-Roubos.
Volledig scherm
Patricia Hoytink-Roubos. © theo kock persfotografie

Overbetuwe opeens brandhaard met 33 coronabesmettingen: ‘Blijf zoveel mogelijk thuis’

ELST - Met een totaal van 33 vastgestelde besmettingen is de gemeente Overbetuwe opeens een van de brandhaarden in de provincie Gelderland geworden. Na Nijmegen en Berg en Dal komen de meeste coronapatiënten uit een van de dorpen in deze Betuwse gemeente. Buurgemeente Lingewaard telt nu elf officiële besmettingsgevallen. 

,,Helaas moeten we constateren dat het aantal positief geteste personen in Overbetuwe de afgelopen dagen is toegenomen", zegt burgemeester Patricia Hoytink-Roubos. Half maart werd bij de eerste vier inwoners het coronavirus vastgesteld. Tal van andere gemeenten in de regio waren Overbetuwe al voorgegaan.

Patroon 

Hoytink-Roubos verwacht niet dat het bij 33 blijft. ,,Dit patroon is helaas gebruikelijk bij de verspreiding van een virus: naarmate het virus zich verder verspreidt, zullen de aantallen positief geteste personen blijven veranderen van gemeente tot gemeente."

Quote

Werk thuis als het kan

Patricia Hoytink-Roubos, Burgemeester

Een verklaring voor de stijging van het aantal positief geteste Overbetuwenaren is volgens haar niet te geven. Speciale maatregelen voor locaties in de gemeente zijn, aldus de burgemeester, ook nog niet aan de orde.

Net als het RIVM gaat ook Hoytink-Roubos ervan uit dat het daadwerkelijke aantal besmettingen hoger ligt dan het aantal dat inmiddels is vastgesteld. ,,Dat geldt niet alleen voor Overbetuwe, maar voor héél Nederland. Immers: alleen mensen met ernstige ziekteverschijnselen en mensen die in de zorg werken, worden nog getest."

Houd afstand

Volgens de burgemeester heeft het ook niet zoveel zin om ranglijstjes van gemeenten onderling te maken. ,,Wat wél van groot belang is, is dat íedereen de maatregelen van de regering blijft volgen, niet alleen in Overbetuwe, maar overal! Daarom herhaal ik met klem mijn eerdere oproep: werk thuis als het kan, blijf zoveel mogelijk thuis, en als u toch naar buiten moet: ga alleen, houd afstand van andere mensen, minimaal 1,5 meter. Blijf zeker thuis als u gezondheidsklachten heeft."

Een van de nieuwe maatregelen van de overheid heeft tot gevolg dat alle evenementen tot juni worden afgelast. In Overbetuwe betreft het onder meer: circus Renz in Park Lingezegen, kermis in Herveld, koningsdagactiviteiten en Herveld Proeft. Spannend wordt het volgens Paul te Wierike, centrummanager Elst, voor een van de grootste evenementen van Elst: Elst op Stelten.

Braderie

 Deze braderie met 200 kramen en veel livemuziek trekt jaarlijks 20.000 tot 30.000 bezoekers en wordt gehouden op 1 juni. 

,,De voorbereidingen gaan vooralsnog door. Dat geldt ook voor de evenementen Luikse Markt en het Nederlands Kampioenschap voor Straatmuzikanten die later deze maand in Elst worden gehouden", zegt Te Wierike. De Avondvierdaagse Herveld/Andelst die de eerste week van juni staat gepland is ook afgeblazen. Die trekt jaarlijks 3000 wandelaars uit Overbetuwe en Nederbetuwe.

Betuwe