Een verlaten markt in Elst. Foto: Erik van 't Hullenaar.
Volledig scherm
Een verlaten markt in Elst. Foto: Erik van 't Hullenaar. © Erik van 't Hullenaar

Overbetuwenaren komen alleen naar de markt in Elst

ELST - Veel bezoekers waren donderdag alleen naar de weekmarkt in Elst gekomen. Waar het vorige week nog gezellig druk was, lag de markt er deze week bij vlagen verlaten bij. 

,,Mensen houden zich goed aan de door de regering afgekondigde maatregelen. Ze komen alleen, doen hun boodschappen en gaan weer. Daardoor heb je meer rustige momenten", zegt marktmeester Max Rijcken. 

Ook hielden de Overbetuwenaren voldoende afstand van elkaar en van de marktkooplieden. ,,We hebben meer ruimte gecreëerd door de wandelpaden breder te maken. Daardoor konden de kramen verder uit elkaar worden gezet. Bovendien had een klein aantal marktkooplieden zich afgemeld waardoor er meer meters vrijkwamen."

Quote

De belangstel­ling voor de nonfoodsec­tor is enorm afgenomen

Marktmeester Max Rijcken

Gezelligheid

Volgens Rijcken was goed te merken dat de voorzorgsmaatregelen begin deze week  verder zijn aangescherpt. ,,Vorige week zag je nog echtparen en moeders met kinderen die kwamen funshoppen. Daar was vandaag geen sprake van. De klanten kwamen in hun eentje, kochten wat ze nodig hadden en gingen direct weer huiswaarts. De ernst van de maatregelen is echt tot iedereen doorgedrongen. En dat is maar goed ook. Als we ons nu aan de afspraken houden, kunnen we straks misschien weer ook voor de gezelligheid naar de markt gaan."

Marktkooplieden hadden zelf door middel van linten of andere oplossingen ook afstand gecreëerd tussen henzelf en de klanten. Zij willen doorgaan met het verkopen van producten. ,,Klanten komen ook bewust naar de markt, nu vooral om voedsel te kopen. De belangstelling voor de nonfoodsector is enorm afgenomen."

Betaalbare levensmiddelen

Ook de gemeente Overbetuwe meldt dat de weekmarkten in Elst, Zetten en Heteren vooralsnog gewoon doorgaan. 

,,De markt is vergelijkbaar met een supermarkt en winkels, maar dan in de open lucht. Bovendien is de markt voor veel mensen belangrijk om betaalbare levensmiddelen te kunnen kopen", aldus een woordvoerder. Wel wijst de gemeente de bezoekers er door middel van posters en afzettingen op dat zij afstand van elkaar moeten houden. 

Betuwe