‘We moesten 3500 liter melk weg laten lopen’

Het Virus en IkErik Hoogerbrugge (42) uit Elst emigreerde in 2001 naar Canada. De melkveehouder vertelt over hoe hij, zijn vrouw en kinderen de coronacrisis beleven in Watford, Ontario.

,,Uiteraard kregen wij hier ook mee dat China bekend maakte dat in Wuhan het coronavirus was ontstaan. Al eind januari was in Toronto het eerste geval, dat was iemand die in China was geweest. Kort daarna een geval in de stad London en dat was al veel dichter bij Watford, Ontario, waar ik met mijn vrouw Amy en drie kinderen woon. Ik run er een melkveebedrijf. Gelukkig zijn we gezond gebleven.

Quote

Ik denk dat de maatrege­len van Canada en Nederland wel aardig overeenko­men

De eerste impact op ons dagelijkse leven was toen de provincie Ontario net voor de voorjaarsvakantie aankondigde dat de scholen erna nog twee weken dicht zouden blijven. De scholen zijn nu nog steeds gesloten. Ook werden overheidsgebouwen gesloten en daarna niet essentiële bedrijven. 

Erik Hoogerbrugge uit Elst.
Volledig scherm
Erik Hoogerbrugge uit Elst. © Eigen foto

Op 17 maart werd de noodtoestand uitgeroepen; thuis werken en thuis blijven en restaurants, openbare parken, sportclubs et cetera gingen dicht. Winkels en bedrijven mogen wel bezorgen. En twee meter social distancing.

Onze twee oudste kinderen gaan nu nog steeds niet naar school en moeten thuis leren. Dat is een hele opgave voor Amy, al begeleiden leraren het zo goed mogelijk op afstand. Vanwege ons melkveebedrijf waren mijn vrouw en ik altijd al thuis, dus in die zin veranderde er niet zoveel.

Wel erg was dat we onlangs 3500 liter melk in de mestput moesten laten lopen doordat de verwerkende industrie niet zo vlug over kon schakelen van de vraag in de horeca, die naar nul was gegaan, naar verwerking en distributie voor supermarkten. Want die vroegen nu dubbel zo veel. De fabriek voor grootverpakking voor horeca kon niet snel op verpakking voor supermarkten overstappen.

Ik denk dat de maatregelen van Canada en Nederland wel aardig overeenkomen. Wij zijn er wel iets eerder mee begonnen en dat heeft zeker zijn effect gehad. Tot nu toe waren er 21.000 corona-gevallen in Ontario en 1700 -doden.

Pas achteraf kun je zeggen wat de juiste maatregelen waren. Zelfs de gezondheidszorg leert iedere keer weer meer over dit virus. Gelukkig mogen sinds kort een aantal bedrijven weer voorzichtig open.

Betuwe