Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht tijdens een concert vanwege 75 jaar bevrijding in Etten-Leur.
Volledig scherm
Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht tijdens een concert vanwege 75 jaar bevrijding in Etten-Leur. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Coronavirus zet streep door viering 75 jaar vrijheid in de Liemers

ZEVENAAR/ DUIVEN - Het festival op 25 april in het Horsterpark om 75 jaar vrijheid in de Liemers te vieren, is vanwege het coronavirus afgelast. Het twaalfdaagse openingsfestival van de Turmac Cultuurfabriek is verplaatst naar het najaar.

Door het coronavirus zijn vrijwel alle festiviteiten en evenementen de komende maanden verplaatst of afgelast. In Zevenaar is ook het driedaagse Buitenblik Festival afgelast.

De twaalfde editie van ‘Buitenblik’, dat in het Hemelvaartweekeinde van 22 tot en met 24 mei gehouden had zullen worden, is verplaatst naar het Hemelvaartweekeinde van vrijdag 14 tot en met zondag 16 mei 2021.

 ,,Een besluit om de twaalfde editie een jaar op te schuiven, is tegen de achtergrond van zich in snel tempo opeenvolgende aangescherpte maatregelen ter bestrijding van het virus onvermijdelijk”, meldt voorzitter Ruurd Firet namens het bestuur van het  Buitenblik festival op de website van Buitenblik.

Impressie van Buitenblik in 2018. Archieffoto : Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
Impressie van Buitenblik in 2018. Archieffoto : Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Turmac Cultuurfabriek

De opening van de Turmac Cultuurfabriek is verplaatst naar het najaar. ,,Van uitstel komt in ieder geval geen afstel”, meldt organisator Thijs Bisschops van SevenArt Producties.

,,De afgelopen maanden is er met een grote groep enthousiaste mensen gewerkt aan de organisatie van de opening. Het evenement staat in de steigers om op een later moment, in het najaar van 2020, alsnog georganiseerd te kunnen worden. De precieze datum wordt bekendgemaakt zodra de ontwikkelingen dat toelaten.”

'Niet meer actueel’

Stichting Veteranen de Liemers heeft niet de intentie om de herdenking en feestdag in het Horsterpark op een later moment alsnog te organiseren. ,,De reden ‘75 jaar bevrijding’ is dan niet meer actueel”, vindt de stichting.

,,Het ligt dan ook niet in onze verwachting dat op 25 april er weinig tot niets meer aan de hand is. Ook al zou het toegestaan zijn om evenementen met meer dan honderd mensen te houden, dan nog zullen velen die van plan waren ons te bezoeken, hiervan afzien.”

Orkest Koninklijke Luchtmacht

Tijdens de feestdag in het Horsterpark zou het orkest van de Koninklijke Luchtmacht optreden. Daarvoor was inmiddels een aantal kaarten gereserveerd. ,,Deze kaartjes zullen desgewenst worden terugbetaald”, laat Stichting Veteranen de Liemers weten. ,,Wie kaartjes heeft gekocht zal persoonlijk per e-mail worden benaderd.”

Liemers