Koningsdag Doesburg 2019.
Volledig scherm
Koningsdag Doesburg 2019. © Theo Kock

Koningsdag afgelast in Winterswijk en Doesburg

DOESBURG/ WINTERSWIJK - De viering van Koningsdag gaat niet door in Doesburg en in Winterswijk. Dat hebben de organisaties van de feestdag in deze plaatsen laten weten. De afgelasting heeft alles te maken met de coronacrisis.

Vrijmarkt in Winterswijk op Koningsdag 2019.
Volledig scherm
Vrijmarkt in Winterswijk op Koningsdag 2019. © Jan Ruland van den Brink

‘We kunnen deze crisis alleen maar samen te boven komen door ons te houden aan de oproepen van de overheid en diens specialisten. Om deze reden heeft Vereeniging Volksfeest besloten om alle geplande activiteiten rondom Koningsdag 2020 af te gelasten’, schrijft de organisatie van Koningsdag in Winterswijk.

Het bestuur van Doesburg & Oranje vindt activiteiten op en rondom Koningsdag 2020 ‘onverantwoord’ en schrijft: ‘Na de afgelasting van de landelijke viering in Maastricht alsmede de onzekerheid dat de maatregelen nog maanden aan kunnen houden, heeft het bestuur tot dit besluit gebracht. Het bestuur acht het niet op zijn plaats om in deze moeilijke tijd een feest of festiviteit te organiseren voor de bevolking waarbij het risico bestaat dat de gezondheid van haar bezoekers in het geding komt’.

Doetinchem nog niet bekend

Ook in Hummelo gaat de viering van Koningsdag niet door. Dat betekent dat de traditionele zeskamp, met elk jaar tientallen deelnemers, is geschrapt. Voor bijvoorbeeld Doetinchem is nog niet bekend wat er gaat gebeuren met de viering van Koningsdag, op 27 april. Ook over de andere vieringen in de verschillende plaatsen in Achterhoek en Liemers is nog geen definitief besluit gevallen.

Zo meldt Feeststad Zevenaar, organisator van Koningsdag in deze stad, woensdag meer te weten. In Duiven en Westervoort is nog niets te zeggen over het wel of niet laten doorgaan van de viering van Koningsdag, aldus een woordvoerder van beide gemeenten.

De Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen heeft geadviseerd om grote publieksfeesten te schrappen voor komende Koningsdag en te gaan voor een ‘lokaal veilig alternatief’. De overkoepelende oranjebond houdt een ‘digitale brainstorm’ voor de 300 aangesloten verenigingen over hoe Koningsdag 2020 tóch kan doorgaan op alternatieve wijze.

In Winterswijk bereidt  Vereeniging Volksfeest zich nu voor op het Volksfeest & Bloemencorso van 27 tot en met 30 augustus. En Doesburg & Oranje roept op om maandag 27 april allemaal de vlag uit te hangen ‘voor iedereen die zich inzet om deze crisis tot een goed einde te brengen’.

Lees alles over corona in de Achterhoek en de Liemers in onze dossiers.

Achterhoek