Het is zo druk in de Arnhemse binnenstad dat de 1,5 meter regel niet kan worden gehandhaafd.
Volledig scherm
Het is zo druk in de Arnhemse binnenstad dat de 1,5 meter regel niet kan worden gehandhaafd. © Politie Arnhem

CORONABULLETIN #73: ‘Groepen mensen verplicht in isolatie zetten’ en de kermiswereld huilt

De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. Geen tijd om alles te volgen? De Gelderlander zet dagelijks de belangrijkste nieuwsfeiten en artikelen voor je op een rij. Met vandaag: een bijzonder laag sterftecijfer ‘ondanks corona’ en het centrum van Arnhem dat weer ouderwets druk is.

Het coronanieuws van vrijdag 22 mei:

• Zeer opvallend: het landelijke sterftecijfer van vorige week zat zo’n 200 onder het niveau van wat normaal zou zijn in deze periode (dus zonder het coronavirus).

• Waar het tijdens hemelvaart ontzettend druk was op de stranden, kon je vrijdagmiddag in de Arnhemse binnenstad lopen over de mensen. Blijf weg, zegt de politie.

• Onrust in de vleessector. Alle 600 medewerkers van slachthuis Vion in Groenlo moeten de komende 14 dagen in thuisquarantaine nadat er zeker 45 collega's het coronavirus blijken te hebben. De Centrale Organisatie voor de Vleessector wil onderzoeken hoe het kan dat er juist in slachterijen veel besmettingen zijn vastgesteld.

• De zeshonderd arbeiders van Vion zitten in vrijwillige isolatie op diverse locaties. Als het aan de voorzitters van de Veiligheidsregio’s Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Midden ligt, moeten grote groepen besmette werknemers in de toekomst verplicht in isolatie kunnen worden gezet. 

• In het afgelopen etmaal zijn er in Nederland zeker 13 patiënten overleden aan het coronavirus. Gisteren, op Hemelvaartsdag werden 27 sterfgevallen gerapporteerd. Negen mensen zijn in de afgelopen 24 uur met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis, blijkt uit cijfers van het RIVM.

LEES- EN KIJKTIPS

1. Dit jaar loopt de kermissector 200 miljoen euro mis. En dat komt hard aan. Ook bij Frank Ockers, groot kermisexploitant uit Wijchen en lid van het bestuur van de Nederlandse Kermisbond. ,,Ik ken een collega die net een nieuwe achtbaan gekocht heeft. Zo’n ding kost miljoenen. Het moet draaien, zodat er geld binnenkomt om de investering af te lossen.’’

Kermisexploitant Frank Ockers uit Wijchen.
Volledig scherm
Kermisexploitant Frank Ockers uit Wijchen. © Koen Verheijden

2. De medewerkers va Facebook blijken thuis net zo productief te werken als op kantoor. Reden voor de topman om ook na de versoepeling van de coronamaatregelen medewerkers toe te staan om thuis te blijven.

3. De verkoop van campers stokte even, maar de laatste weken neemt de vraag weer toe. ,,Een camperaar heeft letterlijk het stuur zelf in handen. Als hij vanuit Spanje of Italië vanwege omstandigheden naar huis moet of wil, houdt niemand hem tegen.’’

Volg ook ons dagelijkse liveblog over corona en de gevolgen in jouw regio.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.