Ede schrapt Airborne Herdenking op de Ginkelse heide
EDE - Ede heeft een streep gezet door de Airborne Luchtlandingen en Airborne Herdenking die jaarlijks op de derde zaterdag in september plaatsvindt. Ede vindt het niet verantwoord om een herdenkingsevenement te houden waar bijna 100.000 mensen dicht bij elkaar staan.
Delen per e-mail
Op de Ginkelse heide wordt in september herdacht dat op 18 september 1944 2000 para's sprongen voor onze vrijheid. Het was het begin van de Slag om Arnhem. De 11 Luchtmobiele Brigade uit Arnhem springt parachute samen met Rode Baretten van over de hele wereld tijdens de herdenking.
Laatste veteranen
Op de heide wachten de laatste veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland hen op. Afgelopen september waren prinses Beatrix en prins Charles aanwezig.
Aanleiding voor het schrappen van de grootschalige herdenking zijn de maatregelen die het kabinet deze dinsdag heeft aangekondigd. Die maken het niet mogelijk om tot 1 september evenementen te houden. Ede vindt het niet verantwoord om na 1 september wel zo veel mensen bij elkaar te brengen. ,,Zoals het vorig jaar was, kan het niet zomaar doorgaan’’, zegt een woordvoerder van de gemeente.
Alternatief herdenkingsprogramma
Burgemeester Rene Verhulst van Ede broedt wel op een alternatief herdenkingsprogramma, samen met 11 Luchtmobiele Brigade. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Gedacht wordt aan een online herdenking en activiteiten op scholen waarin het verhaal van de luchtlandingen bij Ede wordt verteld.
,,Het belang van herdenken staat voorop. Juist in dit jaar dat we 75 jaar vrijheid kunnen vieren’’, zegt Verhulst. ,,Helaas in een andere vorm dan we gewend zijn, dat spreekt voor zich. Maar dat de Airborne Herdenkingen door moeten gaan staat voor mij als een paal boven water. De geleverde strijd moet herdacht worden en onze vrijheid moet gevierd worden.”
Veel publiek
Er komt in ieder geval geen evenement met veel publiek op de heide. ,,Het is allemaal nog erg onzeker. Er komt een week van herdenken rondom de Airborne, maar we zoeken nog naar alternatieve manieren om dit met het publiek te delen’’, zegt de woordvoerder van Ede.
In september zijn er altijd veel Airborne herdenkingen in de gemeenten Ede, Renkum, Overbetuwe en Arnhem. Of die wel of niet door gaat, is afhankelijk van het besluit dat de gemeente waarin de herdenking plaatsvindt, neemt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Station Veenendaal-De Klomp blijft intercitystation
EDE/VEENENDAAL - Eindelijk is het definitief: station Veenendaal-De Klomp blijft een intercitystation. -
PREMIUM1
Winkeliers en horeca-ondernemers in Ede doen noodoproep aan burgemeester: ‘We trekken het niet meer’
EDE - In de binnenstad van Ede stond al veel leeg. Vanwege de maandenlange lockdown dreigt het centrum een spookachtige schim te worden van een gezellige binnenstad. ‘Overgebleven’ ondernemers doen een dringende oproep aan de burgemeester. Wat ze het liefste willen? Op een veilige manier open gaan. -
Fietsers hard onderuit op rotonde in Ede door onbekende substantie
EDE -Twee fietsers zijn vrijdagochtend hard onderuit gegaan op de rotonde aan de Horalaan met de Edeseweg in Ede. Er lijkt een substantie op de weg te liggen, waardoor de twee vielen. -
Studenten hebben grote moeite om een stageplek te vinden
EDE - Het vinden van een stageplaats is voor veel studenten moeilijker dan ooit tevoren. Veel bedrijven zien het door corona namelijk niet zitten om stagiaires te begeleiden. -
PREMIUM1
Geschiedenis met een zwartgeblakerd randje: nu scoutinggroep Pieter Mauritz 75 jaar bestaat, ziet tijdcapsule het licht
EDE - Leden keken er vaak nieuwsgierig naar: het mysterieuze metalen kistje dat is ingemetseld boven de open haard in hun clubhuis. Op een kleine koperen plaquette die het kluisje deels bedekt staat de tekst ‘tijdcapsule A, niet openen voor 23-2-2021'. Hoog tijd dus om de boel open te breken en eindelijk te bekijken wat 25 jaar lang verborgen is gebleven.
-
PREMIUM
Heidi maakt publicatie over de Stingerbol: ‘Sommige Edenaren denken dat er chemicaliën opgeslagen waren’
EDE - Kunstenares Heidi Linck werkt aan de eerste publicatie over de Edese Stingerbol. ,,Door het verhaal van de Stingerbol te vertellen, wordt de grens tussen het kazerneterrein en de rest van Ede opgeheven.” -
Hoe de Nederlandse boer aan polderen ten onder gaat: ‘De boer denkt: ik kan het nooit goed doen’
WAGENINGEN - Er is geen land in Europa waar het landbouwbeleid zozeer wordt overgelaten aan de boeren zelf dan in Nederland. En dat brengt hen nu danig in de problemen. Het gevolg: al anderhalf jaar boerenprotest. Wagenings Hoogleraar Rogier Schulte hoopt visie te kunnen bieden voor de toekomst. -
PREMIUM
Bennekommers komen in actie voor Land van Peelen: ‘Zoals het nu is, dat kan gewoon niet in deze tijd’
BENNEKOM - Het is Gerard Baars een doorn in het oog, de staat van het Land van Peelen in zijn woonplaats Bennekom. De akker van dertig hectare langs de Dikkenbergweg wordt volgens hem en een paar andere dorpsbewoners niet op de juiste wijze beheerd. ,,Het is schadelijk voor de grond, voor de natuur eromheen en voor de dieren in het gebied.”
In samenwerking met indebuurt Ede