Drukte tijdens een Cuneradag.
Volledig scherm
Drukte tijdens een Cuneradag. © Herman Stöver

Geen 5 mei, motorcross en Avondvierdaagse: Kaalslag onder evenementen in Vallei door corona

EDE/ VEENENDAAL - Wat hebben de Cuneradag, Veenendaal-Veenendaal en de Johannes Passion met elkaar gemeen? Ze worden dit voorjaar niet gehouden in verband met de maatregelen die de regering maandag heeft genomen in verband met de coronacrisis.

Tot 1 juni zijn alle evenementen verboden en dat zijn er nogal wat in de Vallei. Reguliere zaken als sportwedstrijden, de scouting en theater- en bioscoopbezoek waren al afgelast, maar daar is het dus niet bij gebleven.

Ook alle activiteiten rond 4 en 5 mei en Koningsdag gaan dit jaar niet door, of zonder publiek.

Hard getroffen

Heuvel en Valleitocht.
Volledig scherm
Heuvel en Valleitocht. © CBFB

Het Comité ter Bevordering van Fietstochten en Boslopen in Bennekom (CBFB) heeft een wel heel pechvolle lente. Drie toerfietstochten gaan niet door.

Op 14 juni werd de Hatertse Vennentocht al afgelast. Ook de Tour de Haute Veluwe (18 april) en de Heuvel en Valleitocht (30 mei) zijn geschrapt.

Elders in Bennekom is de Paasfair bij Boerderij Hoekelum verzet. Het traditionele concours hippique op dezelfde plaats met Hemelvaartsdag (21 mei) gaat niet door. 

Eten en wandelen

Ede is de komende tijd even wat minder het centrum van de Nederlandse foodwereld. Het nieuwe festival Lepeltje Lepeltje zou met Pinksteren neerstrijken in Ede. Ook het nieuwe foodfestival Food Friends Ede is van de agenda gehaald.

Wandelliefhebbers moeten het dit jaar zonder de traditionele avondvierdaagses doen. Maar ook de Capitulatie Bevrijdingstocht in Wageningen (9 mei) gaat niet door. 

Avondvierdaagse in Veenendaal.
Volledig scherm
Avondvierdaagse in Veenendaal. © William Hoogteyling

Nog meer fietsen

Fietsliefhebbers moeten niet alleen de tochten van de CBRB missen, ook de Veluviatocht vanuit Wageningen (zaterdag) en de toer-versie van Veenendaal-Veenendaal (11 april) gaat niet door. Ook door de professionele versie (8 en 9 mei) is een streep gezet.

Ten slotte moeten de duizenden deelnemers aan de Classico Boretti vanuit de Mauritskazerne in Ede op 16 mei een andere bezigheid zoeken.

Blije deelnemers aan de Classico Boretti.
Volledig scherm
Blije deelnemers aan de Classico Boretti. © Classico Boretti

Johannes Passion

COV Euphonia repeteert de Johannes Passion.
Volledig scherm
COV Euphonia repeteert de Johannes Passion. © Herman Stover

Wat is de paastijd zonder passions? Dit voorjaar weten we hoe dat voelt. Zo gaan de Johannes Passion zaterdag in de Oude Kerk in Ede en de  uitvoering van hetzelfde werk van Vivavocale op 5 april in de Johannes de Doperkerk niet door. Een heel ander paasevenement haalt het dit jaar ook niet: de Q Music Foute Paasparty op 12 april bij Bollee in Rhenen.

Op 21 mei is het rustig in natuurgebied Kwintelooijen bij Rhenen. De jaarlijkse motorcross is afgelast. Dat geldt ook voor de Cuneradag (9 juni) in Rhenen. Wageningen moet het doen zonder de stekkenbeurs van Groei & Bloei (4 april) en de WeDay van Wageningen UR (de sportieve feestdag in mei).

Heideweek en Rijnweek

Vooralsnog gaat het Schaapscheerdersfeest (13 juni) op de Ginkelse Heide bij Ede nog wel door. Dat geldt ook voor de Jan Janssen Classic een week later vanuit Wageningen. Dat geldt ook voor het LEEFfestival (9 juli) in het centrum van Wageningen. 

Grote evenementen als de Rijnweek in Rhenen (3 -11 juli) en de Heideweek in Ede (21 -29 augustus) mogen nog hopen op doorgang.

De lijst met afgelastingen is ongetwijfeld langer, maar we konden niet alles melden.

Schaapscheerdersfeest op de Ginkelse hei
Volledig scherm
Schaapscheerdersfeest op de Ginkelse hei © Tamara Reijers

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei