Edelherten op de Hoge Veluwe.
Volledig scherm
Edelherten op de Hoge Veluwe. © Herman Stöver

Hoge Veluwe schrapt activiteiten voor heel 2020; wel voor half geld naar binnen

OTTERLO - Het kabinet verordonneerde deze week dat alle evenementen tot 1 juni zijn verboden. Nationaal Park De Hoge Veluwe gaat nog een stap verder. Alle publieksactiviteiten, evenementen, excursies en rondleidingen zijn tot en met december 2020 geannuleerd.

Een woordvoerder van het park meldt dat aan deze rigoureuze maatregel vooral financiële overwegingen ten grondslag liggen. De exploitatie van het park gebeurt zonder subsidie.

,,Het overgrote deel van onze inkomsten is als gevolg van Covid-19 weggevallen’’, aldus de woordvoerder. 

Natuur heeft prioriteit

Ook de Highland Games gaan niet door dit jaar.
Volledig scherm
Ook de Highland Games gaan niet door dit jaar. © Herman Stöver

,,Om de komende maanden aan onze betalingsverplichtingen te kunnen blijven voldoen, zo lang als mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen en het hoogst noodzakelijke beheer te kunnen blijven uitvoeren, heeft het park drastische maatregelen genomen om de kosten zo laag mogelijk te houden. En boven alles heeft de natuur bij ons prioriteit.’’

Dat betekent voor de bezoekers dat ze alleen nog voor de natuur in het park terecht kunnen. Het Parkrestaurant, de Parkwinkel, de speeltuin, het Museonder, Jachthuis Sint Hubertus, de Theekoepel en de camping zijn dicht.

Dit geldt ook voor het Kröller-Müller Museum en de beeldentuin. Wie naar binnen wil kan dat niet meer doen via de ingang Schaarsbergen. Die is ook gesloten.

50 procent korting

Overigens komen er nog steeds bezoekers naar het park. Die kunnen nog steeds de gratis witte fietsen gebruiken om het park te verkennen. Ook betalen ze minder voor een toegangskaart. De prijzen zijn gehalveerd.

Voor een volwassene kost een kaartje nu 5,50 euro. ,,Die prijsreductie is puur omdat we nauwelijks meer iets hebben aan te bieden. Alleen de toiletten zijn op twee plaatsen open.’’

Wie een toegangsbiljet koopt, kan dat alleen met een betaalpas betalen bij een van de twee ingangen (Otterlo en Hoenderloo). ,,Online tickets bestellen kan niet.’’ het park is overigens alleen overdag (9.00 tot 17.00 uur) open.

Bloeiende rododendrons bij het bruggetje van Berlage op de Hoge Veluwe.
Volledig scherm
Bloeiende rododendrons bij het bruggetje van Berlage op de Hoge Veluwe. © Herman Stöver

Positief

Dit jaar zijn er geen rondleidingen meer op de Hoge Veluwe, zoals hier in Jachtslot Hubertus.
Volledig scherm
Dit jaar zijn er geen rondleidingen meer op de Hoge Veluwe, zoals hier in Jachtslot Hubertus. © Herman Stöver

Volgens de woordvoerder reageren de meeste bezoekers positief op de maatregelen. Voor wie niet meewerkt heeft het park strenge sancties bedacht.

Op de site staat dat bezoekers die middels brieven, e-mails en berichten op social media en bij de medewerkers klagen over de aangepaste openingstijden en het afsluiten van de entree Schaarsbergen, geen toegang meer krijgen tot het park of uit het park worden verwijderd.

Mocht de situatie veranderen (bijvoorbeeld dat in augustus alle beperkingen zijn opgeheven), dan heroverweegt de directie de genomen maatregelen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei