De zussen Marelin en Violaure van Prooijen treden op met een mini-opera tijdens Pop-Up Festival Ede in 2018.
Volledig scherm
De zussen Marelin en Violaure van Prooijen treden op met een mini-opera tijdens Pop-Up Festival Ede in 2018. © Herman Stöver

Pop-up Festival in Ede afgelast, maar het gaat door vanuit de tuin of vanaf het balkon

EDE - De zesde editie van het Pop-up Festival in Ede gaat niet door. Die stond gepland van 5 tot en met 7 juni in het centrum van de stad. De coronamaatregelen zijn hiervan de oorzaak. Organisator Arno Setz laat het festival toch doorgaan, maar dan met pop-up optredens bij kwetsbare mensen in thuisisolatie. 

De aangescherpte coronamaatregelen voor evenementen duren minimaal tot 1 juni. Dat maakt het organiseren van een evenement in het weekend van 5 tot en met 7 juni erg lastig en risicovol. Setz bedacht dat pop-up optredens juist goed passen bij de huidige situatie. 

Dag opfleuren

,,De thuisisolatie door corona doet voor iedereen pijn, maar voor sommige mensen net iets meer. Een optreden kan mensen opvrolijken of even laten ontspannen. We willen naar de plekken toe waar we iemands dag echt op kunnen fleuren’’, vindt Setz.

Quote

We willen naar de plekken toe waar we iemands dag echt op kunnen fleuren.

Arno Setz

Zaterdag is de première van het Pop-up Festival in aangepaste vorm. ,,We gaan langs bij een groep mensen met een licht verstandelijke beperking. Daar treden we op in de tuin en zij zetten de ramen open. We kijken bij iedere locatie wat er mogelijk is en welke act passend is.’’ Natuurlijk houdt Setz rekening met alle coronamaatregelen: van 1,5 meter afstand houden tot een maximum van twee artiesten. 

Lees verder onder de foto.

Kunstenaar Martijn Mossing Holsteijn laat zijn sculpturen en installaties zien tijdens het Pop-up Festival Ede in 2017.
Volledig scherm
Kunstenaar Martijn Mossing Holsteijn laat zijn sculpturen en installaties zien tijdens het Pop-up Festival Ede in 2017. © Herman Stöver

Via live stream te zien

Het Pop-up Festival probeert zo veel mogelijk optredens te verzorgen voor kwetsbare mensen, zoals voor een instelling met dementerenden of een verzorgingstehuis. Er kwam ook een oproep van een meisje wier oma nu eenzaam en verdrietig thuis zit door het overlijden van haar man. 

De optredens zullen via een live stream te zien zijn op de Facebookpagina van Pop-up Festival. Zo kunnen andere Edenaren ook aanwezig zijn bij de zesde en misschien wel meest bijzondere editie van dit festival.

Mooi initiatief

Wethouder Willemien Vreugdenhil is blij met het initiatief. ,,Het is ontzettend jammer dat veel evenementen in het centrum van Ede worden afgelast of uitgesteld, maar het geeft een fijn gevoel dat de optredens van het Pop-up Festival doorgaan bij mensen die afleiding kunnen gebruiken nu hun familie en vrienden niet meer langs mogen komen’’, aldus Vreugdenhil.

Meer optredens en extra artiesten

Er is ruimte voor extra optredens. Voorwaarde is wel dat de artiest op afstand kan optreden, zoals in een tuin of van onder een balkon. Wil jij als artiest hieraan meewerken? Laat het dan ook weten. Er zijn al verschillende acts maar hoe leuk is het om, zolang de maatregelen het toelaten, dit te kunnen doen voor mensen die in een isolement zitten? Interesse of meedoen? Stuur een e-mail naar info@arnosetz.nl om een aanvraag te doen of om u aan te melden als artiest.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei