De hulpverleners in beschermende outfit voordat de coronapatiënt aan boord gaat van de traumaheli in Ede.
Volledig scherm
De hulpverleners in beschermende outfit voordat de coronapatiënt aan boord gaat van de traumaheli in Ede. © Media Vallei

Traumaheli brengt coronapatiënt van Ede naar Duits ziekenhuis

EDE - De traumahelikopter die dienst doet voor het vervoer van coronapatiënten is deze dinsdagmiddag in Ede geland. Daar haalde de heli een patiënt op die volgens de politie vanuit het Gelderse Vallei Ziekenhuis naar een Duits ziekenhuis wordt vervoerd. 

De heli landde op een grasveld achter de Kennedydreef in Ede. Het personeel van de helikopter was net als het ambulancepersoneel dat de patiënt vervoerde gehuld in beschermende outfit: handschoenen, mondkapje en beschermbril. Onbekend is naar welk Duits ziekenhuis de lifeliner 6 is gevlogen. 

Landelijke coördinatie

Dat weten ze ook niet in het ziekenhuis in Ede. ,,We weten alleen dat er een covid-patiënt van onze intensive care is opgehaald en overgebracht naar een ander ziekenhuis. Dat wordt landelijk gecoördineerd’’, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. 

,,De intensive care in Ede ligt behoorlijk vol. We hebben nu 29 bedden waarvan er 22 voor covid-patiënten zijn gereserveerd. Vanochtend lagen er 18 mensen op de IC. Dat aantal verandert steeds. We houden 4 bedden vrij voor als mensen die nu met corona op de verpleegafdeling liggen, verslechteren en overgeplaatst moeten worden naar de IC.’’

Bedden vrij houden

Het ziekenhuis houdt op de IC ook bedden vrij voor mensen die geen corona hebben. ,,Maar wel intensieve zorg nodig hebben na een operatie of een ongeval’’, legt de woordvoerder uit.

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, groeit nog steeds in de Vallei. Inmiddels liggen er 41 inwoners van de gemeente Ede in het ziekenhuis, 15 uit Veenendaal, 9 uit Wageningen en 3 uit Rhenen. 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei