Het zorgcentrum Kalorama met links in het struweel het Centrum voor Doofblinden.
Volledig scherm
Het zorgcentrum Kalorama met links in het struweel het Centrum voor Doofblinden. © Gerard Verschooten

Drie doden door coronavirus bij verzorgingstehuis voor doofblinden in Beek

UPDATEBEEK - Drie bewoners van het Beekse Centrum voor Doofblinden op het terrein van zorgcentrum Kalorama zijn maandag overleden aan het coronavirus. Twee van hen overleden in Beek: de derde in het Radboud in Nijmegen. Dat is de 69-jarige man, die al maandag in het nieuws kwam. 

Cor Heesmans van Kalorama mag niet zeggen uit welke plaats de overleden bewoners oorspronkelijk komen en evenmin hoe oud ze zijn. Wel dat het ‘om senioren’ gaat.

De drie behoorden tot de groep van vier bewoners van het Doofblindencentrum bij wie vorige week al het coronavirus werd geconstateerd. Iets later in die week kon Kalorama melden dat het met de patiënten vooruit ging.

Cors Heesmans: ,,Je schijnt dat vaker te zien bij dit virus. Mensen worden ziek; knappen weer op en worden vervolgens weer heel erg ziek. Dat is in deze gevallen ook zo gegaan.”

Volgens burgemeester Slinkman van de gemeente Berg en Dal heeft de GGD Gelderland-Zuid hem maandag op de hoogte gebracht van het overlijden van de 69-jarige.  Over de andere twee is hij door Kalorama geïnformeerd. 

Quote

Het personeel werkt er vaak jaren en bouwt een intieme band op met de bewoners

Mark Slinkman, Burgemeester Berg en Dal

Sneller

,,Duidelijk is dat het om corona gaat, al moet de officiële bevestiging van de GGD nog komen”, zei hij gistermiddag. ,,In een ziekenhuis gaat dat wat sneller dan in een verpleeghuis.” De begrafenisondernemer is gevraagd de twee lichamen zo snel mogelijk weg te halen.

In totaal zijn er op dit moment 9 bewoners van Kalorama besmet. Eentje verblijft op de dependance in 't Höfke, iets verderop in Beek. Eentje woont in het verpleeghuis zelf en de rest verblijft in het Centrum voor Doofblinden.

Volgens burgemeester Slinkman heeft het er bij het personeel flink ingehakt. ,,Op het Doofblindencentrum wordt op een speciale manier gecommuniceerd. Het personeel werkt er vaak jaren en bouwt een intieme band op met de bewoners. Dit is een heel akelig bericht, voor de familie maar zeker ook voor de verzorgenden. Drie mensen die korte tijd achter elkaar overlijden.”

Personeel

Volgens Cor Heesmans is er ook personeel ziek, maar niet meer dan anders. ,,Het ziekteverzuim is hetzelfde als anders. Wij weten niet wat de medewerkers mankeren als ze zich ziek melden. Ik weet dus ook niet of er medewerkers met het coronavirus besmet zijn.”

Kalorama nam vorige week al maatregelen om uitbreiding van de ziekte in te dammen. Zo werd het bezoek al vrij snel geweerd. Extra maatregelen zijn er nu niet genomen al wordt het volgens Heesmans wel mogelijk gemaakt dat bewoners kunnen gaan beeldbellen met hun familie.  

Nijmegen e.o.