Volledig scherm
© Paul Rapp

Huisartsen: 936 extra coronadoden, bovenop aantallen van RIVM

NIJMEGEN - De huisartsen stellen dat er bovenop de 5715 coronadoden die het RIVM heeft geregistreerd er nog minstens 936 mensen zijn die ook aan het virus overleden zijn. Deze mensen zijn niet getest, maar vertoonden wel alle verschijnselen die bij de ziekte passen.

De huisartsen registreren, met terugwerkende kracht, sinds enkele weken specifiek ook coronapatiënten. Het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde presenteert deze week nu ook het aantal coronadoden en -patiënten op globaal postcodeniveau.

Daaruit blijkt dat de verspreiding van het virus zoals gezondheidsdienst RIVM steeds aangeeft ook te zien is in het aantal mensen met corona dat bij de huisarts aanklopt: de concentraties liggen in het oosten en zuiden van het land.

Wat de huisartsen ook zien, is dat het aantal doden en patiënten sterk afneemt. Zagen de huisartsen in hun praktijken in week 14 (eind maart, begin april) nog 217 mensen sterven aan vermoedelijk corona, vorige week waren dat er nog maar 15. Dat is vergelijkbaar met de eerste week van de lockdown.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.