Onderzoek onder deelnemers van de Vierdaagse leert: thuiswerkers bewegen veel minder.
Volledig scherm
Onderzoek onder deelnemers van de Vierdaagse leert: thuiswerkers bewegen veel minder. © Erik van 't Hullenaar

Thuiswerkers bewegen veel minder en slapen langer

NIJMEGEN - Mensen die door de coronamaatregelen thuiswerken en minder buiten de deur komen, compenseren deze afname in beweging niet of nauwelijks. Ze bewegen tot wel twintig procent minder dan normaal en slapen langer.

Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc onder deelnemers aan de Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop. Het ziekenhuis onderzoek  al jarenlang de beweegpatronen van 22.000 deelnemers aan de twee Nijmeegse evenementen.

Na de invoering van de coronamaatregelen zijn ze opnieuw bevraagd en op basis van de eerste 4.000 reacties komt Hopman tot de conclusie dat het wegvallen van het woon-werkverkeer niet gecompenseerd wordt. Maar ook de mensen voor wie de werkomstandigheden niet zijn veranderd en de werklozen en gepensioneerden zijn minder gaan bewegen.

Gewichtstoename

Een kwart van de thuiswerkers zegt ook langer te slapen sinds ze niet meer naar het werk hoeven. Dat komt mogelijk door het wegvallen van de reistijd. Hopman wil de deelnemers aan het onderzoek voorlopig blijven volgen, ook om er achter te komen of er bij de mensen sprake is van een gewichtstoename.

 Volgens Hopman is het belangrijk dat mensen minimaal een half uur per dag flink bewegen, omdat daardoor de kans op onder meer hart- en vaatziekten vermindert. ,,Hoe langer deze periode duurt, hoe moeilijker het wordt om straks weer op te starten. Dus blijf actief.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.