‘Coronavirus versnelt de innovatie in het onderwijs’

Het virus en ikMaikel Beumer is schoolleider van de Heilig Hartschool in Hernen. Daarnaast verzorgt hij de ict voor alle Wijchense basisscholen. 

Maikel Beumer.
Volledig scherm
Maikel Beumer. © Eigen foto

In het eerste dagboek was Maikel volop bezig een digitale leeromgeving voor de scholen op te zetten. ,,Dat loopt nu. Iedereen weet de weg en we krijgen veel fijne reacties van ouders. We hebben natuurlijk ook fysieke leermiddelen. Houten kisten met lesmateriaal voor de kleuters bijvoorbeeld. Die hebben we hier in Hernen bij de gezinnen bezorgd. Wij hebben 58 leerlingen, dus dat is nog te overzien. De Trinoom in Wijchen heeft achthonderd leerlingen, dan is zoiets een enorme logistieke operatie. Ieder gezin kreeg daar een tijdslot om spullen op te halen.

‘Hoe veel leren de kinderen thuis?’
,,De vraag is natuurlijk interessant hoe veel de kinderen leren als ze thuis werken. Vanochtend hadden we het er nog over in de videovergadering met het personeel, hoe we dat gaan meten. We denken er over om ze toch een soort toets af te nemen, digitaal. Die telt dan niet mee voor een cijfer. Het kind voert opdrachten uit en aan de hand van de resultaten kunnen wij zien wat hij of zij nog nodig heeft. Formatief toetsen heet dat. We waren toch al aan het denken over het invoeren van die methode, omdat het vaak meer zegt dan een 8 voor een toets. En ook hier geldt weer dat het coronavirus de innovatie van het onderwijs versnelt.

‘Iedere dag een vlog op de site’
,,Intussen proberen we zo veel mogelijk contact te houden met de leerlingen, langs de digitale weg. Ze kunnen videobellen met de leerkracht en met elkaar. Ouders sturen foto's van de kinderen, die we, met toestemming uiteraard, op de website van de school zetten. En we maken iedere dag een vlog (videodagboek, red.), over de school en alles wat daarmee te maken heeft. Bijvoorbeeld met de conciërge die ochtendgymnastiek doet, waar de kinderen thuis aan mee kunnen doen. We maken nog steeds lange dagen maar we krijgen er erg veel waardering voor terug. De brievenbus van de school zit elke dag vol met brieven, knutsels en doosjes chocola voor het personeel.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal