De voorzitters van de veiligheidsregio's in Noord-Brabant: John Jorritsma, Theo Weterings en Jack Mikkers.
Volledig scherm
De voorzitters van de veiligheidsregio's in Noord-Brabant: John Jorritsma, Theo Weterings en Jack Mikkers. © ANP

Complimenten voor Brabanders: 'U heeft deze ademruimte verdiend’

De voorzitters van de veiligheidsregio's van Noord-Brabant geven in een reactie na de persconferentie van dinsdag een extra compliment aan alle Brabanders: ,,Brabanders, u heeft deze ademruimte verdiend.” 

Bij de persconferentie stond minister-president Mark Rutte stil bij de maatregelen die vanaf 1 juni gelden. Hij maakte daarnaast een compliment aan alle Nederlanders. “We hebben dit samen verdiend”, stelde hij. De voorzitters van de veiligheidregio’s in Noord-Brabant sluiten zich hierbij aan. Ze vinden zelfs dat Brabanders een extra compliment verdienen, omdat ze langer in de intelligente lockdown zitten dan de rest van Nederland. 

,,Deze ruimte die zo past bij onze aard: elkaar ontmoeten, het samen zijn en het nabij onze familie en vrienden zijn.” 

Evenwicht is fragiel

Daarbij willen ze wel benadrukken dat de piek misschien onder controle is, maar elke versoepeling ook een risico kent. Meer drukte op straat, betekent meer reisbewegingen en dus ook meer kans op besmettingen. ,,Het is elke keer zoeken naar de balans. Het evenwicht tussen voorzichtigheid enerzijds en andere belangen anderzijds is fragiel.” Die balans zal donderdag ook gezocht moeten worden, als tijdens Hemelvaart weer verschillende strandbaden opengaan.

De voorzitters, bestaande uit Jack Mikkers, John Jorritsma en Theo Weterings, kijken uit naar 1 juni. Dan komt de samenleving weer langzaam op gang en mag er weer wat meer. ,,We kunnen (groot)ouders mogelijk weer gaan bezoeken, de basisscholen gaan volledig open en ook het bezoeken van een terras, bioscoop of theater behoort weer tot de mogelijkheden.” Met uiteraard alle afspraken over de 1,5 meter en hygiëne in acht nemend. 

Waar de minister-president alle kinderen en jongeren speciaal bedankte, willen de veiligheidsregio's alle Brabanders bedanken. ,,Jong en oud, voor hun geduld, voor het opvolgen van de maatregelen, voor het samen de schouders zetten onder deze enorme uitdaging.” 

Maasland