Costa del Waal, vol strand bij de fietsbrug, deze Hemelvaartsdag.
Volledig scherm
Costa del Waal, vol strand bij de fietsbrug, deze Hemelvaartsdag. © Gerard Verschooten

CORONABULLETIN #72: Stranden dicht door drukte en Schnitzel Antoon trekt de stekker eruit

De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. Geen tijd om alles te volgen? De Gelderlander zet dagelijks de belangrijkste nieuwsfeiten en artikelen voor je op een rij. Met vandaag: we trokken massaal voor verkoeling naar recreatieplassen en angst voor meer besmettingen bij slachthuizen.

Het coronanieuws van donderdag 21 mei 2020, Hemelvaartsdag:

• Vakbond FNV vreest meer besmettingen bij slachterijen, zoals bij Vion in Groenlo. Die vestiging met 600 medewerkers is gesloten, nadat bij tientallen personeelsleden het besmettelijke virus is ontdekt. ,,Er komt nog meer aan, ik heb sterke aanwijzingen,’’ zegt FNV-bestuurder Klijn.

• Hoewel het virus de laatste weken steeds minder slachtoffers maakt, zijn er in het verspreidingsgebied van De Gelderlander opnieuw doden te betreuren. In Renkum zijn twee mensen overleden. Daarmee komt het totaal aantal coronadoden in die gemeente op zeven. Ook in Cuijk is een coronadode te betreuren. 

• Horeca-eigenaren hebben het zwaar in deze crisis en lopen extra risico te belanden in handen van criminele weldoeners. Die waarschuwing geeft het RIEC Oost-Nederland, de instantie die ondermijning in Gelderland en Overijssel bestrijdt. 

• Blijdschap bij Pantein in Boxmeer en omgeving. De zorginstelling is coronavrij, zo meldt Pantein. De afgelopen twee weken kwamen er geen nieuwe besmettingen bij. De instelling is zwaar getroffen; 26 bewoners bezweken aan het virus. 

• Op veel scholen is er geen eindmusical voor publiek. Maar voor Tielse basisscholieren die meedoen aan de Idem Dito-uitvoeringen, is een alternatief verzonnen. Er wordt een videofilm gemaakt die vlak voor de zomervakantie op alle scholen vertoond gaat worden.

De deelnemers van de Idem Dito scholenmusical in Tiel.
Volledig scherm
De deelnemers van de Idem Dito scholenmusical in Tiel. © Foto Raphael Drent

• Schnitzel Antoon is niet meer. Het restaurant in Winterswijk is per 1 juni verkocht. De coronacrisis gaf uitbaters Roy en Mariël Harbers het laatste zetje. Antoon is een begrip in de regio, met lappen vlees van het ‘formaatje kettingkast’.

LEES- EN KIJKTIPS

1. Het moment dat terrassen weer open mogen, komt steeds dichterbij. Maar hoe dat er precies uit komt te zien, is een worsteling voor veel kroegen, zoals in Arnhem. 

2. Leerlingen van middelbare scholen mogen straks niet met de bus of de trein naar de lessen. Dat leidt in Nijmegen tot problemen, meldt een van de middelbare scholen.

3. Een boodschap over hoop, op deze Hemelvaartsdag, komt van burgemeester Marcouch van Arnhem. Hij zegt dat vrijheid komt met discipline en doet een beroep op ons verantwoordelijkheidsgevoel.