Zzp'ers die in Duitsland wonen maar hun bedrijf in Nederland hebben, kloppen overal tevergeefs aan voor hulp.
Volledig scherm
Zzp'ers die in Duitsland wonen maar hun bedrijf in Nederland hebben, kloppen overal tevergeefs aan voor hulp. © DO VISSER

Grenspendelaar tussen wal en schip; Euregio's sturen noodkreet

KLEEF - Grenspendelaars vallen tussen de wal en het schip. Ze krijgen in Nederland maar evenmin in Duitsland of België financiële hulp van de overheid tijdens de coronacrisis.

Vandaar dat de vijf Euregio's in een brief aan de verantwoordelijke ministers in Duitsland, Nederland en België aan de bel trekken. In een Euregio werken gemeenten samen om de grensoverschrijdende contacten te bevorderen.

Het gaat met name om Zzp’ers die in Duitsland of België wonen, maar in Nederland hun bedrijf hebben. Zij hebben vaak geen recht op nationale steunmaatregelen, omdat ze in een ander land werken dan ze wonen. 

Geen kans

Zo maken ondernemers weinig of geen kans op sociale uitkeringen of andere steun en is er geen recht op arbeidstijdverkorting. ‘Zzp’ers die woonachtig zijn in Duitsland en hun bedrijf in Nederland hebben, ontvangen bijvoorbeeld in beide landen geen tegemoetkoming voor de kosten van levensonderhoud', aldus de Euregio's.

De Euregio’s dringen er daarom bij de drie landen aan op regionale overgangsoplossingen en wijzen erop dat alleen verwijzen naar de wet- en regelgeving van het buurland, zoals nu gebeurt, de getroffenen niet helpt. 

De brief is ondertekend door de directeuren van de Euregio Rijn-Waal, EUREGIO (Gronau), Eems Dollard Regio, Euregio Rijn-Maas-noord, en Euregio Maas-Rijn.

Nijmegen e.o.