Patrick Hol van touringcarbedrijf Krol ziet zijn opdrachten verdampen door de coronacrisis.
Volledig scherm
Patrick Hol van touringcarbedrijf Krol ziet zijn opdrachten verdampen door de coronacrisis. © Raphaël Drent

CORONABULLETIN #65: kwart Gelderse bedrijven staat op instorten en rijleraar lucht auto een kwartier na elke les

De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. Geen tijd om alles te volgen? De Gelderlander zet dagelijks de belangrijkste nieuwsfeiten en artikelen voor je op een rij. Met vandaag: een kwart van de Gelderse ondernemers verwacht binnen een jaar een faillissement en Nederlanders stappen zonder mondkapje een Duits tankstation binnen.

Het coronanieuws van donderdag 14 mei:

• Een kwart van Gelderse bedrijven houdt er rekening mee binnen twaalf maanden failliet te gaan. Meer dan de helft denkt hoe dan ook flinke schade te ondervinden van de crisis. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1300 ondernemers in Gelderland.

Vooral horecaondernemers zien grote problemen. Voorzitter Sander Wind van de afdeling Gelderland van Koninklijke Horeca Nederland noemt het onvermijdelijk dat er nog meer café’s of restaurants gaan omvallen.

• Gezondheidsinstituut RIVM heeft 28 nieuwe meldingen binnengekregen van overleden coronapatiënten. In totaal staat het officiële dodental van de corona-epidemie in Nederland nu op 5590. Van deze mensen staat vast dat ze waren besmet met het virus. ,,De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken”, laat RIVM weten.

Voor de vijfde achtereenvolgende dag zijn er niet meer dan twee meldingen gemaakt van mensen uit het gebied van De Gelderlander die zijn overleden aan het coronavirus. In de afgelopen 24 uur kwamen een inwoner van de gemeente Bronckhorst en een persoon uit Wijchen om het leven.

• KLM gaat klanten van wie de vlucht geannuleerd wordt, de mogelijkheid bieden om hun geld terug te krijgen. Daarmee komt de luchtvaartmaatschappij tegemoet aan de nadrukkelijke boodschap van de Europese Commissie om klanten hun geld terug te geven als zij een voucher weigeren.

Nederlanders horen met een mondkapje in Duitsland te tanken, zoals hier in Elten.
Volledig scherm
Nederlanders horen met een mondkapje in Duitsland te tanken, zoals hier in Elten. © Jan Ruland van den Brink

1. ‘Willkommen bei Star’, staat er bij het tankstation in Elten, net over de grens bij Beek. Maar niet zonder mondkapje. Pas na het tonen van mondbedekking mag er getankt worden.

In Duitsland zijn mondkapjes verplicht als je een winkel of tankstation in gaat. Veel Nederlanders die even de grens overgaan voor boodschappen of te tanken weten dat niet. Die stappen zonder mondkapjes een tankstation binnen, tot frustratie van het personeel.

2. Nee, ontwerper Pascal Mulder had nooit gedacht dat hij mondkapjes zou ontwerpen en verkopen. Maar alles is even anders. Niet de stijlvolle tassen, maar kleurige mondkapjes zijn nu het meest populaire product van de Arnhemse ontwerpwinkel Fraenck.

Iets minder winkel, iets meer atelier. In het pand aan de Beekstraat ratelen de naaimachines en liggen op de tafels mondkapjes in diverse stages van voltooiing. De afgelopen weken gingen al meer dan 750 handgemaakte exemplaren over de toonbank. ,,Vooral nadat bekend werd dat ze verplicht werden in het OV ging het hard”, zegt Mulder.

Rijschoolhouder Arjan Oegema treft voorzorgsmaatregelen om veilig rijles te kunnen geven.
Volledig scherm
Rijschoolhouder Arjan Oegema treft voorzorgsmaatregelen om veilig rijles te kunnen geven. © Raphaël Drent

3. Wie de auto’s van Rijschool Oegema uit Ochten en Dodewaard voorbij ziet rijden, ziet twee inzittenden met mondkapje; én handschoentjes. Dat eerste moet, dat laatste is een slimmigheidje, aldus rijinstructeur Arjan Oegema.

Er zijn richtlijnen opgesteld waaraan rijscholen moeten voldoen om te rijden tijdens de coronacrisis. ,,Na elke les moeten we de auto een kwartier luchten’’, aldus Oegema. ,,En desinfecteren met oppervlakte-desinfectiespray.’’

Volg ook ons dagelijkse liveblog over corona en de gevolgen in jouw regio.