Patrick Hol van touringcarbedrijf Krol krijgt nu al annuleringen binnen voor de herfst.
Volledig scherm
PREMIUM
Patrick Hol van touringcarbedrijf Krol krijgt nu al annuleringen binnen voor de herfst. © Foto Raphael Drent

Kwart van de ondernemingen in Gelderland staat op omvallen, vooral in de horeca

Een kwart van Gelderse bedrijven houdt er rekening mee binnen twaalf maanden failliet te gaan. Meer dan de helft denkt hoe dan ook flinke schade te ondervinden van de crisis. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1300 ondernemers in Gelderland. 

Vooral horecaondernemers zien grote problemen. Voorzitter Sander Wind van de afdeling Gelderland van Koninklijke Horeca Nederland noemt het onvermijdelijk dat er nog meer café’s of restaurants gaan omvallen. 

,,Je krijgt als ondernemer heel veel uitstel van kosten, maar op een gegeven moment komen die rekeningen toch wel. Van levensbelang is een tweede pakket van noodmaatregelen. Maar dat zal voor een deel van de ondernemers niet genoeg zijn.’’

Agenda touringcarbedrijf helemaal leeg

Maar ook in de detailhandel, de zakelijke dienstverlening en de industrie wordt  gevreesd voor het voortbestaan. En dan zijn er nog de touringcarbedrijven. ,,Voor de komende maanden is de agenda helemaal leeg, terwijl dit normaal ons hoogseizoen is’’, zegt Patrick Hol van touringcarbedrijf Krol Reizen uit Tiel. Het bedrijf probeert zoveel mogelijk kosten te drukken. 

,,95 procent van het wagenpark is formeel geschorst voor de wegenbelasting. Het betekent minder verzekeringslasten. Maar als dat nog drie of vier maanden duurt, wordt het voor ons ook heel moeilijk. Dan zullen we in ieder geval moeten gaan inkrimpen.’’ 

Quote

Doordat ons bedrijf op meerdere pijlers rust, hoef ik zelf niet te vrezen dat we omvallen

Joost Frijlink, Omnivents
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.