De Lifeliner 5 vervoert een coronapatiënt van het Jeroen Bosch Hospitaal naar een ziekenhuis in Duitsland.
Volledig scherm
De Lifeliner 5 vervoert een coronapatiënt van het Jeroen Bosch Hospitaal naar een ziekenhuis in Duitsland. © Getty Images

Nijmeegs ziekenhuis haalt speciale ‘corona-heli’ voor vervoer ic-patiënten uit de lucht

NIJMEGEN - De inzet van een extra helikopter met medisch personeel van het Radboudumc vanwege de coronapandemie is niet meer nodig. De Lifeliner 5 van de ANWB is gebruikt om coronapatiënten uit het zuiden van Nederland vanaf Volkel naar verafgelegen ic’s te vervoeren.

Door de terugloop van het aantal coronapatiënten op de ic’s is er geen behoefte meer aan transport per helikopter, laat het Nijmeegse ziekenhuis weten. Voor korte afstanden kunnen ziekenhuizen ambulances gebruiken.

68 ic-patiënten

De ‘traumaheli’ heeft woensdag de laatste coronapatiënt vervoerd, van Hamburg naar Venlo. De lifeliner is in totaal ingezet voor 68 ic-patiënten, van wie er twee geen corona hadden. 

Een coronapatiënt wordt met de Lifeliner 5 verplaats van het ic van het Bernhoven Ziekenhuis in Uden naar het UMCG ziekenhuis in Groningen.
Volledig scherm
Een coronapatiënt wordt met de Lifeliner 5 verplaats van het ic van het Bernhoven Ziekenhuis in Uden naar het UMCG ziekenhuis in Groningen. © BSR Agency

De patiënten kwamen vooral uit ziekenhuizen uit het zuiden van Nederland en zijn naar ic’s in het noorden en naar Duitsland gebracht. Een coronapatiënt kon dankzij de lifeliner binnen een half uur worden opgehaald uit een ziekenhuis met een acuut ic-beddentekort. 1,5 uur later lag de patiënt dan op een andere Nederlandse ic. 

Zonder besmetting teamleden

Volgens medisch coördinator Geert-Jan van Geffen was het een geslaagde operatie. ‘Ik ben er trots op dat we alle patiënten zonder noemenswaardige complicaties veilig hebben kunnen vervoeren, en ook heel belangrijk: zonder besmetting van teamleden.’

Een coronapatiënt wordt met de Lifeliner 5 van ziekenhuis Rivierenland in Tiel naar het UMGC in Groningen gebracht.
Volledig scherm
Een coronapatiënt wordt met de Lifeliner 5 van ziekenhuis Rivierenland in Tiel naar het UMGC in Groningen gebracht. © Getty Images

De Lifeliner 5 gaat weer dienst doen als reserve-ambulance-helikopter tussen de Waddeneilanden en het vaste land en keert vrijdag terug naar standplaats Lelystad. Van Geffen onderzoekt of de heli vaker snel in te zetten is voor transport van ic-patiënten.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.