Max Daniel.
Volledig scherm
PREMIUM
Max Daniel. © Jeroen Jumelet

Agenten worstelen met onzichtbare vijand

Voor agenten op straat is corona een onzichtbare vijand. Max Daniel, nationaal politiechef corona, snapt de angst en onzekerheid bij zijn collega’s. ,,Je kunt moeilijk tegen de slechterik zeggen: ‘Wacht even. Eerst beschermende kleding aantrekken.’’

De verdachte in Nunspeet verzette zich hevig tegen zijn arrestatie. In de politiewagen hoestte hij agenten opzettelijk in hun gezicht. Klodders spuug belanden op het stuur. Uit paniek trok een agent de arrestant een papieren zak over het hoofd.

Eenmaal op bureau met de coronahoester in de cel kwam angst bovendrijven. Was hij besmet? Zijn vrouw, kinderen en ouders? Zijn collega’s? Liepen zij gevaar?

Onbeschermd je werk doen

Veel agenten worstelen met de coronacrisis. Op straat moeten zij vaak onbeschermd hun werk doen. Max Daniel, nationaal politiechef corona, herkent de gevoelens van angst en onzekerheid. 

,,In ons werk komen we voldoende situaties tegen die je angstig maken. Dat kunnen zware geweldsdelicten zijn, collega’s die bij schietincident betrokken raken of een grote vechtpartij. Corona is een onzichtbare vijand, dat maakt ons werk ingewikkelder.’’

Quote

Het zijn politieman­nen en vrouwen. Iets in hun DNA zegt: ik moet iets doen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.