Spoedeisende Hulp van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. (archieffoto)
Volledig scherm
Spoedeisende Hulp van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. (archieffoto) © archieffoto Eveline Van Elk

Bij het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis komen door coronavirus grenzen in zicht

NIJMEGEN - Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen komt met inmiddels honderd patiënten met corona en coronaverdenking meer en meer onder druk te staan. Dat laat het ziekenhuis weten. Bottleneck is het aantal plekken op de intensive care. 

Hier zijn donderdag 12 bedden bezet, 11 patiënten liggen aan de beademingsapparatuur. Manager Bedrijfsvoering Monique Royen: ,,Daarin kunnen we nog iets opschalen, maar met een maximale capaciteit van 15 zit hier nog weinig rek.” 

Extra personeel

Normaal heeft het CWZ 8 ic-bedden beschikbaar. Om de extra ic-unit die is opgezet te kunnen bestieren, heeft het CWZ in sneltreinvaart extra personeel opgeleid. Dat betreft onder anderen medewerkers van de verkoever- en operatiekamers en gepensioneerd verpleegkundigen. Die springen bij waar nodig.

,,Op dit moment zijn er 68 bewezen coronapatiënten én 30 mensen met verdenking op corona in ons ziekenhuis. Ook de verdachte patiënten verblijven in isolatie totdat de testuitslag bekend is”, laat Royen verder weten. ,,In totaal verblijven er dus zo’n 100 mensen in isolatie.”

Daarnaast is het ook druk met andere dan coronapatiënten bij wie de zorg moet doorgaan. Dat zijn patiënten zowel uit deze regio als uit Noord-Brabant. 

Quote

Collega’s vergeten bijna dat de meeste mensen met corona weer opknappen en naar huis kunnen gaan

Werk valt zwaar

Royen merkt dat het werk voor verpleegkundigen en artsen op de corona-afdelingen zwaar is. ,,Zij zien en verzorgen mensen die heel erg ziek zijn en mensen die overlijden.” Voor hen zijn verschillende vormen van psychische ondersteuning beschikbaar. ,,De impact is groot”, aldus Royen. ,,Collega’s vergeten bijna dat de meeste mensen met corona weer opknappen en naar huis kunnen gaan.” 

Dat het ziekenhuis nog goed functioneert, heeft volgens Royens alles te maken met de enorme inzet en flexibiliteit van alle medewerkers. ,,Een verpleegkundige van de dagbehandeling of neurologie die een nachtdienst draait op een corona-afdeling. Hoofden die op andere afdelingen worden ingezet. Een beveiliger die bij de SEH-ingang voor mensen zonder verdenking op corona staat.”

,,Of een logistiek medewerker die de goedereningang in de gaten houdt. Het zijn voorbeelden die aantonen hoezeer onze mensen met hart en ziel alles uit de kast halen om de boel draaiende te houden.” 

Flexpool

Ook van de mensen die zich voor de flexpool hebben aangemeld, zowel CWZ’ers als mensen van buiten het ziekenhuis, is een deel al aan het werk. ,,Er zijn inmiddels 273 mensen geschoold. Daarvan zijn er 100 al ingezet”, zegt hoofd opleidingen Godelief te Dorsthorst. 

De eerste patiënten die herstellen van het coronavirus, hebben het ziekenhuis verlaten. Royen: ,,Sinds zaterdag zijn er 10 patiënten die weer een beetje zijn opgeknapt, overgeplaatst naar de Sint Maartenskliniek. Er is veel overleg met ZZG zorggroep, de gemeente Nijmegen en met de GHOR over vervolgzorg voor mensen die nog niet naar huis kunnen, doordat ze zelf nog te veel zorg nodig hebben of een zieke partner hebben.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.