Elke Holland uit Huissen is één van de jongeren die premier Mark Rutte van advies voorzag.
Volledig scherm
Elke Holland uit Huissen is één van de jongeren die premier Mark Rutte van advies voorzag. © Paul Rapp

CORONABULLETIN #74: Ook ouderen negeren coronaregels en jeugd adviseert de premier: ‘Beste meneer Rutte’

De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. Geen tijd om alles te volgen? De Gelderlander zet dagelijks de belangrijkste nieuwsfeiten en artikelen voor je op een rij. Met vandaag: een bijzonder laag sterftecijfer ‘ondanks corona’ en het centrum van Arnhem dat weer ouderwets druk is.

Het coronanieuws van zaterdag 23 mei:

• Het aantal mensen dat met corona op de intensive care ligt, is opnieuw met 25 gedaald. In totaal liggen er nu 227 patiënten met het virus op de ic’s. Vandaag kwamen er 23 meldingen bij van patiënten die zijn overleden en tien mensen die zijn opgenomen in het ziekenhuis.

• Bij de coronacrisis is veel te weinig aandacht geweest voor ouderen. Daardoor is te laat herkend dat ze de symptomen van corona hadden en is er te weinig gekeken naar hóe de mensen zijn gestorven. Dat stelt hoogleraar Geriatrie Marcel Olde Rikkert van het Radboudumc in Nijmegen.

• De meeste coronaboetes worden uitgedeeld aan jongeren. Maar de Nijmeegse burgemeester Huber Bruls constateert dat ook ouderen de regels regelmatig aan de laars lappen.

• Als de terrassen op 1 juni weer opengaan, is het toch toegestaan voor twee mensen, of een huishouden met meer personen, om binnen 1,5 meter van elkaar te zitten. Dat blijkt uit het nieuwe protocol voor horeca, dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft gepubliceerd.

LEES- EN KIJKTIPS

1. ‘Beste meneer Rutte.’ Kom met ideeën om de coronacrisis te doorstaan. Die oproep doet Mark Rutte aan de jeugd, ‘de volwassenen van de toekomst’. De Gelderlander vroeg vier jongeren uit de regio naar hun adviezen en richt ze aan de premier

2. Het ene verpleeghuis rolt redelijk door de coronacrisis heen, het andere wordt zwaar getroffen. Ravestein in Geldermalsen is er zo een. Naar het waarom blijft het gissen.

3. Bang voor de dood is Frits Naafs, burgemeester van Utrechtse Heuvelrug, nooit geweest. Maar hij weet wel hoe heftig een coronabesmetting is. Hij belandde begin april in het ziekenhuis met corona. Nu, bijna twee maanden later, gaat hij voorzichtig weer aan het werk. ,,Toen ik net thuis was kon ik nog helemaal niks.” 

Burgemeester Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug.
Volledig scherm
Burgemeester Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug. © Angeliek de Jonge

Volg ook ons dagelijkse liveblog over corona en de gevolgen in jouw regio.