Kalorama in Beek, waar inmiddels vier bewoners zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
Volledig scherm
Kalorama in Beek, waar inmiddels vier bewoners zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. © Foto: Bert Beelen

CORONABULLETIN #15: Vrouw (52) uit Tiel overleden door corona, dodental stijgt, RIVM voorzichtig positief

NIJMEGEN - De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. De Gelderlander zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: nog een persoon overleden in verpleeghuis Kalorama in Beek, jongste coronadode tot nu toe in Tiel en een licht positieve RIVM-baas.

Het coronavirus in Nederland op woensdag 25 maart:

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Nederland is dinsdag gestegen naar 6412. Dat is een stijging van 852 patiënten in één dag tijd. De afgelopen 24 uur stierven 80 mensen in Nederland aan de gevolgen van het longvirus, zo meldt het RIVM. Niet eerder steeg het aantal besmettingen en doden in één dag tijd zo hard in Nederland;

In Kalorama, een verzorgingstehuis in Beek (bij Nijmegen) is een vierde bewoner overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Gisteren meldde het verzorgingstehuis al het overlijden van drie andere bewoners. Anderhalve week geleden werd al bekend dat bij vier bewoners het longvirus was vastgesteld, zij leken snel te herstellen, maar gingen daarna toch weer achteruit;

Ook in Tiel overleed een inwoner aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een 52-jarige vrouw. Zij is - zo ver bekend - het jongste coronaslachtoffer in Nederland. Het is niet bekend of zij onderliggende gezondheidsklachten had. Het is de tweede inwoner van de gemeente die het leven heeft gelaten door het coronavirus;

• Tóch nog een beetje hoopvol nieuws: volgens RIVM-baas Van Dissel is de verspreiding van het coronavirus aan het afvlakken. Nog altijd raken mensen besmet, maar de gemiddelde ‘besmettingsgraad’ is nu nog maar één. Dat wil zeggen: een besmet persoon steekt nu gemiddeld nog maar één ander aan. Daarmee lijkt de exponentiële groei van het virus te stoppen. 

RIVM: 80 sterfgevallen, 341 nieuwe opnames van coronapatiënten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat er in de afgelopen 24 uur 80 nieuwe dodelijke slachtoffers zijn geregistreerd van het nieuwe coronavirus. In totaal zijn 1836 Covid-19-patiënten opgenomen in een ziekenhuis.

Met de nieuwe RIVM-cijfers komt het aantal sterfgevallen in ons land uit op 356. Gisteren waren dat er nog 276. In de leeftijdscategorie 80 tot 84 jaar overlijden veruit de meeste patiënten. 

Het aantal personen dat met zware klachten werd opgenomen steeg met 341 en staat op dit moment op 1836. Een stijging ten opzichte van gisteren, toen er 265 nieuwe opnames werden gemeld. De leeftijdscategorie 55 tot 59 jaar ziet het meeste aantal opnames.

In Gelderland telt Nijmegen altijd nog de meeste vastgestelde coronapatiënten. In de Waalstad zijn inmiddels zeker 108 inwoners besmet, een toename van veertien besmettingen in één dag tijd. 

Het centrum van  Nijmegen ligt er verlaten bij op woensdag.
Volledig scherm
Het centrum van Nijmegen ligt er verlaten bij op woensdag. © Paul Rapp

RIVM-baas: Verspreiding coronavirus stabiliseert zich momenteel

De verspreiding van het coronavirus is de laatste weken langzaam maar zeker gestabiliseerd. Op dit moment is er naar alle waarschijnlijkheid geen sprake meer van een ongecontroleerde uitbraak, aldus RIVM-directeur Van Dissel.

De maatregelen tot afgelopen maandag, zoals geen handen meer geven en sluiting van de horeca, hebben bijgedragen aan de afremming van het virus, zei Van Dissel vanmorgen tegen de Tweede Kamer in een briefing. Hij benadrukte wel dat het gaat om schattingen.

,,De exponentiële groei is zeer waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend. Dat is een belangrijke boodschap.” Uiteindelijk moeten we van stabilisatie naar verdwijnen van het virus, maar nog niet duidelijk is wanneer dat zal gebeuren.

Ondanks de stabilisatie van de verspreiding is het essentieel dat het kabinet recent extra ingrepen heeft gedaan - zoals een groepsverbod, gezinsisolatie en sluiting kappers - omdat anders de ic-capaciteit (nu 1150 plekken) de komende weken alsnog overbelast zou worden volgens de voorspellingen.

RIVM-baas Jaap van Dissel was woensdagochtend 'voorzichtig positief'
Volledig scherm
RIVM-baas Jaap van Dissel was woensdagochtend 'voorzichtig positief' © Getty Images