De snelweg aan de Duitse kant van de grens bij Elten
Volledig scherm
De snelweg aan de Duitse kant van de grens bij Elten © ROBIN UTRECHT

CORONABULLETIN #27: Quarantaine na reisje vanuit Duitsland, meer sportfietsers en bijzonder afscheid van een goede vriend

NIJMEGEN - De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. De Gelderlander zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij.  Met vandaag: grenscontroles in Duitsland, meer sportfietsers door corona en een Edese agent gaat viral. 

Het coronavirus in Nederland op maandag 6 april:

• In heel het land zijn nu 7135 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege het coronavirus.

• Aan het virus zijn nu 1867 mensen overleden, dat zijn er 101 sterfgevallen meer dan gisteren.

• Er liggen momenteel 1409 cijfers coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er 24 maandag meer dan de dag ervoor. Nog niet zo lang geleden kwamen er soms zelfs 100 patiënten per dag bij.

• Een deel van de nieuwe opnames op de ic,'s zijn Nederlanders die opgenomen zijn op de ic in een Duits ziekenhuis. 

• Duitsland heeft grenscontroles ingevoerd.  Iedereen die vanuit Nederland naar Duitsland reist, moet vanaf vrijdag 10 april twee weken in quarantaine. 

Grenscontroles voor Duitsland: twee weken quarantaine voor iedereen die uit Nederland komt

Iedereen die vanuit Nederland naar Duitsland reist, moet vanaf vrijdag 10 april twee weken in quarantaine. Het is daarbij niet relevant of iemand symptomen heeft van het coronavirus.

Er komen uitzonderingen op de regel: zo geldt de verplichte quarantaine niet voor grensoverschrijdend woon-werkverkeer en vrachtverkeer. Het betekent wel dat Nederlanders niet meer de grens over kunnen voor boodschappen, vakantie of een goedkope tankbeurt.

Agenten vechten nu  tegen onzichtbare vijand

Voor agenten op straat is corona een onzichtbare vijand. Max Daniel, nationaal politiechef corona, snapt de angst en onzekerheid bij zijn collega’s. ,,Je kunt moeilijk tegen de slechterik zeggen: ‘Wacht even. Eerst beschermende kleding aantrekken.’’ In alle surveillanceauto's liggen coronakits met een beschermend schort, spatbril en handschoenen.  

Max Daniel.
Volledig scherm
Max Daniel. © Jeroen Jumelet

Walter is dood, witte rozen en ballonnen voor de zwarte parel

‘Hartstilstand’, appt zijn vrouw dan, ‘nu weer ritme’. Dan volgt een uur dat wel een eeuw lijkt te duren. En is er ineens het bericht: Walter is overleden. Verslag van hoe een hecht voetbalteam een dierbare vriend verloor aan corona en alleen vanuit de eigen straat afscheid van hem kan nemen. 

Een erehaag voor Walter Gaspersz.
Volledig scherm
Een erehaag voor Walter Gaspersz. © Paul Rapp

Video van Edese agent gaat viral

Thijs Roseboom
Volledig scherm
Thijs Roseboom © Tiktok

Een Edese agent van het politiekorps in Nijmegen staat volop in de schijnwerpers nu er een filmpje van zijn overtuigende zangkunsten op internet circuleert. De 28-jarige Thijs Roseboom werd gefilmd door een collega op het moment dat hij uit volle borst de Queen-klassieker Don’t Stop me Now aan het meezingen is.

Bij wijze van experiment plaatste Thijs het filmpje op TikTok, een social media-app waarmee korte muziekvideo’s gemaakt en gedeeld kunnen worden. ,,En toen explodeerde het en begonnen andere grote sites, zoals Dumpert, het filmpje te delen.’’

Vrees voor ongelukken nu veel mensen beginnen met racefietsen of mountainbiken

Nu voetballen, volleyballen of hockey niet meer kan, kiezen we massaal voor de racefiets en de mountainbike. Verschillende fietsenwinkels merken dat er vooral online steeds meer fietsen verkocht worden. ,,We zien een groei in beginners-racefietsen’’, zegt Olaf Heller van fietsenwinkel Mantel in Arnhem. 

 Maar al die beginners maken boswachter Rein Zwaan bezorgd. ,,We vrezen wel voor ongelukken‘’, zegt hij. In de bossen op de Utrechtse Heuvelrug zag hij al verschillende fietsers zonder helm de uitdagende routes op gaan. 

Deel Waalkade op slot in strijd tegen hang-Nijmegenaren

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zit nu ook een deel van de Nijmeegse Waalkade op slot. De politie heeft parkeervakken langs de boulevard vergrendeld. 

Het gaat om een terrein van zo’n honderd meter. De parkeerhavens langs de weg tussen de rotonde en het Labyrinth zijn afgezet met rood-wit lint.De afgelopen dagen waren er op deze plek regelmatig groepen mensen die elkaar toch opzochten 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.