De provincie Gelderland is te rijk. 4 miljard op de bank en het wordt alleen maar meer
Volledig scherm
PREMIUM
De provincie Gelderland is te rijk. 4 miljard op de bank en het wordt alleen maar meer © Ruben Oppenheimer

Deskundigen: ‘Coronacrisis hét moment voor Gelderland om Nuon-miljarden uit te geven’

analyseARNHEM - Bedrijven gaan failliet, Gelderlanders raken hun baan kwijt. Ondertussen is de Gelderse schatkist nog altijd goed gevuld. En dus moet Gelderland juist nu de Nuon-miljarden uitdelen, zeggen deskundigen en inwoners. De Gelderse politici zijn echter voorzichtig.

16 reacties

 • Björn Grooten

  2 jaar geleden
  Zolang de coronacrisis er is gaat de consument echt niet meer winkelen dan ze nu al doet, dus op korte termijn helpt dat de ondernemers niet, maar alleen de consument terwijl die altijd zeker zijn van een inkomen. Ze kunnen ondernemers beter helpen met leningen tegen 0% rente en alleen de ondernemers die voor de Coronacrisis die rendabel draaide
 • Rechtdoorzee

  2 jaar geleden
  Geef eens een lijstje.
 • Rechtdoorzee

  2 jaar geleden
  De verkoop was alleen maar mogelijk omdat er een groot klantenbestand was waarvan men dacht die die allemaal wel als makke schapen klant zouden blijven. Daarmee kocht Vattenfall marktaandeel wat later bleek een kat in de zak te zijn. Alleen door de klanten heeft Nuon jaren lang winst gemaakt en dividend uitgekeerd (geld dat van de klanten afgeperst werd middels de monopoliepositie) en heeft de verkoop dus geld opgebracht. Het is dus niet meer dan logisch dat de voormalige klanten (lees inwoners van Gelderland) het teveel betaalde terug krijgen.
 • Marion Lips

  2 jaar geleden
  Die 1,7 miljard zij. In Gelderland uitgegeven aan projecten in Gelderland.
 • Marco

  2 jaar geleden
  Die miljarden zijn er omdat een of ander Zweeds staatsbedrijf echt heel erg graag een deel van een Nederlands energiebedrijf wilde hebben en er veel te veel voor betaald heeft. Binnen een paar jaar hadden ze al meer dan de helft van de waarde af moeten boeken. Het andere deel van dat Nederlandse energiebedrijf is overigens nog in handen van de oorspronkelijke Nuon-aandeelhouders. Dat de provincie nu een spaarpotje heeft door verkoop van een deel van Nuon heeft weinig te maken met de tarieven in het verleden. (Winsten Nuon werden als dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders - overheden-)