Drukte in supermarkten na persconferentie: ‘Klanten nemen soms complete dozen melk mee’
Nederlanders zijn vanavond aan het hamsteren geslagen nadat het kabinet indringende maatregelen aankondigde om het coronavirus in te dammen. Op sociale media verschijnen diverse berichten en beelden van lege schappen én van klanten die met volle winkelkarretjes door supermarkten struinen. ,,Klanten nemen soms complete dozen melk mee.”
Delen per e-mail
De Nederlandse supermarkten bevestigen dat het vandaag drukker is dan normaal. ,,Het kan inderdaad voorkomen dat bij sommige filialen de schappen leeg zijn”, zegt een woordvoerder van Albert Heijn. ,,Maar dat is slechts tijdelijk. Met de aanvoer van producten is niets mis. Voedsel en hygienë-artikelen kunnen gewoon worden aangevuld. Morgenvroeg lijkt het alsof er niets aan de hand was.”
Stormloop
Volgens een woordvoerder van Jumbo was er vandaag vooral een stormloop op hygiëneproducten. ,,Wij hebben inderdaad een flinke stijging in de verkopen geconstateerd. Zeep, paracetamol, schoonmaakdoekjes, er was allemaal veel vraag naar. Op die producten hebben we daarom een quotum gezet. Iedere klant mag maximaal twee stuks afrekenen. Op die manier willen we het behapbaar en fatsoenlijk voor iedereen houden.”
De brancheorganisatie van supermarkten CBL bevestigt dat er geen problemen zijn met de aanvoer van producten en doet een vriendelijke doch dringende oproep aan klanten om ‘normaal en rustig boodschappen te doen’. ,,Ik snap dat die persconferentie wat met mensen doet, maar er is echt geen reden tot zorg”, verzekert een woordvoerder. ,,Het gaat hartstikke goed met de bevoorrading en de logistieke werkzaamheden. Vrees voor lege schappen is echt niet nodig.”
Ook burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vraagt alle consumenten het hoofd koel te houden: ,,Ga niet enorm hamsteren. Daar is geen enkele reden voor. Ik heb mij er in overleg met het kabinet van vergewist dat er voldoende voorraden zijn in de Nederlandse distributiecentra.’’
Overbelast
De stormloop tekent zich overigens niet alleen in de winkels af. De online app van Albert Heijn is overbelast en ligt eruit. De supermarkt laat weten dat het vanavond ’druk is met online bestellen’. ,,We werken er hard aan om dit zo snel mogelijk op te lossen.”
De site van Jumbo kampt eveneens met problemen. ,,Het is momenteel inderdaad erg druk. Daardoor is de site wat langzamer dan normaal. Sorry voor het ongemak.”
Geen Italiaanse toestanden
Uit Italië kwamen de laatste dagen al berichten over lege schappen als gevolg van de virusuitbraak. CBL-directeur Marc Jansen zei anderhalve week geleden dat hier geen sprake was van ‘Italiaanse toestanden’. Daarmee bedoelt hij dat er in Nederland geen gebieden of dorpen zijn afgesloten door de overheid. Als het Nederlandse beleid ten aanzien van het coronavirus zo blijft, voorziet de CBL-directeur geen bevoorradingsproblemen voor de supers.
Supermarkten hebben hun personeel inmiddels geïnformeerd over hoe om te gaan met het virus, zegt Jansen. Maar van veel extra maatregelen is (nog) geen sprake. Eigenlijk komt het vooral neer op algemene hygiënemaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig wassen van de handen en hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog.
Niet met contant
De supermarkten vragen hun klanten overigens om met pin te betalen. Door betalen met contant geld te voorkomen, lopen kassamedewerkers minder risico om met het virus besmet te raken. Als kassamedewerkers geld aannemen van klanten, raken ze elkaar vaak aan en dan is er een grotere kans dat ze het virus oplopen.
Als klanten toch per se met contant geld willen betalen, dan vragen de supermarkten om het geld op de kassa neer te leggen. Volgens het CBL past de maatregel bij de oproep om zo min mogelijk handen te schudden.
Mondkapjes
Nederland krijgt vrijdag een half miljoen mondkapjes binnen van Duitse makelij. Duitsland maakt een uitzondering op het uitvoerverbod dat het heeft ingesteld, meldt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Door de opmars van het coronavirus hebben onder anderen verpleegkundigen en artsen veel mondmaskers en andere beschermingsmiddelen nodig en dreigen er tekorten. Nederland heeft zelf geen mondkapjesfabrikanten.
Volgens Bruins volgen “er snel nog meer” vrachten mondmaskers uit Duitsland. Ook worden tachtig beademingsapparaten van defensie klaargemaakt voor gebruik. Ook ontsmettende gels beginnen schaars te worden. Er wordt daarom onderzocht hoe er snel alternatieve ontsmettingsmiddelen kunnen worden gemaakt. Chemiereus DSM heeft aangeboden te helpen, schrijft Bruins aan de Tweede Kamer.
Bekijk hier alle video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Johan zat onder de bar toen 'Ted de Turk' zes mensen doodschoot: ‘Gratie voor hem is een koopje’
De man die op 5 april 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café 't Koetsiertje krijgt gratie. Zijn levenslange celstraf zit erop. Johan de Hoog is de zoon van de kroegbaas van destijds en overleefde de ongekende slachtpartij door onder de bar te duiken. ,,Een shock? Nee, we wisten dat dit kwam, maar hij heeft nu uiteindelijk zes jaar per dode gezeten, hij is er met een koopje af gekomen.” -
PREMIUM
Ophef over keuze Benali voor 4 mei-voordracht: ‘Uitspraken over Joden in dronken bui’
Er is grote onrust ontstaan over het houden van de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Amsterdam door schrijver Abdelkader Benali . Dit is het gevolg van omstreden uitspraken van Benali, vijftien jaar geleden, over Joden. -
30 uur taakstraf voor man die Rutte op Facebook met de dood bedreigde
Een 36-jarige man uit Zaandam heeft een taakstraf van dertig uur opgelegd gekregen voor het met de dood bedreigen van demissionair minister-president Mark Rutte. De dader was het niet eens met het beleid van de regering en ‘liet zich meeslepen in een discussie op Facebook’. Hij heeft spijt betuigd. -
Halsema haalt uit naar complotdenkers: ‘Bedroevende suggesties over undercovers Museumplein’
Burgemeester Femke Halsema heeft korte metten gemaakt met ‘buitengewoon kwalijke complottheorieën’ over de inzet van undercoveragenten (ook wel 'stillen' of 'romeo's' genoemd) tijdens de uit de hand gelopen demonstratie zondag op het Amsterdamse Museumplein. -
video Bestrijding virus gaat nieuwe fase in: Nederlanders moeten thuiswerken, evenementen geschrapt
Nederlanders moeten afstand nemen om verspreiding van het coronavirus te beteugelen. Werknemers moet zoveel mogelijk thuiswerken, bijeenkomsten met veel mensen zijn taboe, wie verkouden is, moet thuisblijven. Grote (sport)evenementen worden afgelast. Met ongekend ingrijpende maatregelen probeert het kabinet de virusgevolgen te beperken. Scholen blijven open. ‘Nederland is een patiënt die behandeld moet worden'.
-
Infectiearts verwacht pas over een week zichtbaar effect van coronabeperkingen
NIJMEGEN - De maatregelen van het kabinet om de coronacrisis te bezweren zijn ‘wat ik had gehoopt dat er zou gebeuren’. Maar: ,,We moeten hopen dat dit voldoende is. Het kan best zijn dat er nog verdergaande maatregelen nodig zijn.’’ -
oproep Gooide jij je leven om na het lezen van een boek? Dan zijn we op zoek naar jou
Een boek lezen kan ontspannend zijn, maar het kan je ook inspireren om je leven te veranderen. -
Opnieuw sneeuw? Winterse verrassing is niet uitgesloten
Zulke sneeuwpret als afgelopen weekend, dát hoeven we niet te verwachten. Maar een ‘winterse verrassing’ is zeker niet uitgesloten, zegt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza.