De grensovergang Beek-Wyler maandagochtend. Normaal is het hier druk vooral met Nederlanders die in Kranenburg boodschappen gaan doen. Nu is het er uitgestorven. Maar de grens is nog wel gewoon open.
Volledig scherm
De grensovergang Beek-Wyler maandagochtend. Normaal is het hier druk vooral met Nederlanders die in Kranenburg boodschappen gaan doen. Nu is het er uitgestorven. Maar de grens is nog wel gewoon open. © DG

Grens tussen Duitsland en Nederland dicht? Bij Beek-Wyler is de grens nog gewoon open

BEEK/WYLER - De grens bij Beek is voorlopig nog gewoon open. Dat laat de Bundespolizei in Kleef weten. Het afgelopen weekend deden geruchten de ronde dat de grenzen tussen Nederland en Duitsland dicht zouden gaan in verband met het coronavirus.

Die geruchten kwamen op gang nadat het Robert Koch Institut (de Duitse RIVM) afgelopen vrijdagmiddag Nederland tot risicogebied bestempelde. ,,Anders dan in sommige Nederlandse media (NOS, BNR, ThM) gesuggereerd, is de grens niet gesloten", aldus de Bundespolizei maandagochtend. ,,Wel wordt er, zoals vorige week al, intensiever gecontroleerd."

Een beroep op Berlijn om de grens niet te sluiten

De regering in Berlijn komt vanmiddag over onder meer deze kwestie bijeen. Wellicht dat die anders besluit. De regering van de deelstaat Nordhrein-Westfalen heeft een beroep op Berlijn gedaan om niet tot het sluiten van de grenzen over te gaan omdat het grensverkeer al met 70 procent is afgenomen.  De burgers geven, net zoals in Nederland, gehoor aan het dringende appèl van de overheid om thuis te blijven. 

Overigens blijft  Tankstelle Wellen aan de Oude Kleefsebaan in Wyler altijd open. De opritten naar dit tankstation liggen ook op Nederlands gebied. 

Volgens de Kreis Kleve betekent het feit dat Nederland tot risicogebied is bestempeld niet meer automatisch dat iemand die daar geweest is van besmetting verdacht wordt. Dat is pas dan het geval als er ook klachten, zoals hoesten en ademnood zijn of er contact geweest is met iemand waarvan bekend is dat die met corona besmet is. In dat geval wordt geadviseerd naar de huisarts te gaan.

Nijmegen e.o.