Een verlaten boulevard in Agadir.
Volledig scherm
Een verlaten boulevard in Agadir. © Marianne Mulder/ADR

Groep van ‘paar honderd Nederlanders’ doet noodoproep uit Marokko: Help ons!

Een groep van ‘een paar honderd Nederlanders’ die ‘muurvast’ zit in Marokko doet een noodoproep aan de Nederlandse regering: haal ons terug. ‘Help ons. Wij willen naar huis’, schrijven zij in een brief die in het Nederlands, Frans en Arabisch is opgesteld. Het ministerie benadrukt dat er ‘alles’ aan wordt gedaan ook hen terug te halen.

Volgens ir. Jonas R.J. Martens-Baars, ondertekenaar van het stuk ‘namens talloze gestrande Nederlanders’, voelen de Nederlanders zich in de steek gelaten, is de informatievoorziening gebrekkig, de Nederlandse ambassadeur ‘ogenschijnlijk weinig geïnformeerd’ en slagen andere landen er wel in hun onderdanen terug te halen.

‘Stuur alsjeblieft minimaal twee vliegtuigen naar een vooraf bepaald vliegveld ergens in Marokko, en laat ons dat minimaal drie dagen van tevoren weten, wij zullen ons op lijsten aanmelden, wij zullen er staan’, schrijft Martens-Baars. Hij spreekt ook minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken persoonlijk aan: ‘Waar bent u minister Blok?’

Repatriëringsvluchten

De afgelopen weken werden door Transavia meer dan tien repatriëringsvluchten vanuit Marokko uitgevoerd. Er zouden nog meer vluchten volgen, van Transavia en Corendon, maar de Marokkaanse regering trok de landingsrechten voor de luchten naar Nador en Marrakesh op het laatste moment in. Daardoor liep het terughalen van nog eens 500 mensen mis.

Lees verder onder graphic

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat met de reisbranche en verzekeraars twee weken geleden een omvangrijke repatriëringsoperatie op touw zette om zoveel mogelijk gestrande Nederlanders uit het buitenland terug te halen, benadrukt dat er ‘alles aan wordt gedaan’ om toestemming te krijgen van de Marokkaanse autoriteiten om vluchten te sturen. ,,Achter de schermen gebeurt er natuurlijk een hoop. Ook de Nederlanders die nu vast zitten, willen we graag terughalen.”

Volgens Martens-Baars merkt de groep gestrande Nederlanders daar ‘in zijn geheel heel weinig van, misschien wel niets’.

Kamervragen

SP en PvdA willen opheldering van minister Blok en stellen Kamervragen. Kamerleden Sadet Karabulut (SP) en Lilianne Ploumen (PvdA) willen weten hoe het kan dat deze groep nog niet thuis is en wat er wordt gedaan om hen terug te halen. Ook willen ze van de VVD-bewindsman weten hoe het mogelijk is dat de Nederlanders weinig merken van de inspanningen die worden verricht om de groep terug te halen. 

Ook vragen de Kamerleden om compensatie voor extra gemaakte kosten en geannuleerde vliegtickets voor de Nederlanders die vastzitten in Marokko. Vorige week vroeg de volledige Tweede Kamer al om een coulanceregeling voor gestrande Nederlanders die in de financiële problemen komen. 

Kijk hier naar onze video's over corona: 

  1. Dode bij rellen en plunderingen in Minneapolis na overlijden zwarte man
    Video

    Dode bij rellen en plunderin­gen in Minneapo­lis na overlijden zwarte man

    Een grootschalige demonstratie in de Amerikaanse stad Minneapolis na het overlijden van een ongewapende zwarte man, liep in de nacht van woensdag op donderdag enorm uit de hand. Tal van winkels zijn geplunderd en in brand gestoken en een politiebureau is belaagd door een woedende menigte. Eén relschopper is overleden. De burgemeester van de stad deed tijdens de ongeregeldheden een emotionele oproep aan alle betrokkenen. ,,Verlaat het gebied.”