Ambulances buiten het hotel in Adeje.
Volledig scherm
Ambulances buiten het hotel in Adeje. © EPA

Honderd gasten 'besmet hotel’ Tenerife mogen misschien naar huis

De gezondheidsautoriteiten op Tenerife bestuderen of zo’n honderd gasten van het hotel dat afgesloten is vanwege het coronavirus binnenkort naar huis kunnen. 

Het gaat om alle mensen die afgelopen maandag, 24 februari, zijn gearriveerd en daardoor geen enkel contact hebben gehad met een van de vier Italianen die met het covid-19 virus zijn besmet en in een plaatselijk ziekenhuis liggen.

Ook inwoners van Tenerife zelf die vakantie vierden in het hotel zouden mogen vertrekken. Voor beide groepen geldt dat het alleen mensen wegmogen bij wie geen enkel symptoom is geconstateerd dat op aanwezigheid van het virus zou kunnen wijzen. Al die mensen moeten wel verplicht thuis in quarantaine.Of onder de honderd mensen ook Nederlanders zitten, is niet bekend. 

Personeel van het hotel beklaagde zich gisteren dat de werkomstandigheden zwaar zijn. Ook zij mogen het hotel niet uit. Evenmin worden ze afgelost om de ongeveer 750 gasten drie keer per dag van eten te voorzien. Er is ongeveer 200 man personeel aanwezig, onder wie de directeur van het hotel.

 1. Bewondering voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaamheid laat zien
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  Bewonde­ring voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaam­heid laat zien

  Italië maakt zich, net als Nederland, op voor het paasweekend. Het is traditioneel een moment dat Italianen op familiebezoek gaan of eropuit trekken. Dat mag nu dus niet. De controles zullen dit weekend worden verscherpt om te voorkomen dat mensen toch op pad gaan. Ook het Vaticaan bereidt zich voor op een bijzonder Pasen. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”