Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © REUTERS

Instagram-influencer schreeuwt in vliegtuig dat hij coronavirus heeft: 'Was maar een grapje’

UPDATEIn een vliegtuig dat van Canada op weg was naar Jamaica is gisteren grote paniek ontstaan nadat een passagier uit het niets had aangekondigd dat hij het coronavirus had opgelopen. De piloot durfde het niet aan om verder te vliegen en besloot terug te keren naar Canada. De man in kwestie is de 29-jarige James Potok, een Instagram-influencer met ruim 33.000 volgers.

Het incident gebeurde gisteren tijdens een vlucht van Toronto naar Montego Bay, de tweede stad van Jamaica. Een Canadese man veroorzaakte onrust nadat hij opeens was opgestaan en beweerde dat hij in China was geweest. Daar zou hij het virus hebben opgelopen, meldt de Canadese politie in een verklaring.

Julie-Anne Broderick, een passagier in het vliegtuig, verklaarde dat de onruststoker eerst een selfie maakte en vervolgens aankondigde dat hij in China besmet was geraakt. ,,De stewardessen kwamen er toen aan, gaven hem een ​​masker en handschoenen en vertelden hem dat hij naar de achterkant van het vliegtuig moest lopen”, vertelde Broderick tegen tv-zender Canadian Broadcasting Corp. ,,Ik denk dat deze man serieus dacht dat hij grappig was, maar het was vooral heel raar en ontzettend egoïstisch. We zijn een dag van onze vakantie kwijt.”

Serieus

Via de intercom liet de piloot weten dat het waarschijnlijk een valse melding betrof, maar dat hij wel alle protocollen moest volgen. Een bemanningslid gaf de onruststoker een mondkapje en handschoenen en vertelde hem achter in het toestel te gaan zitten. Al snel werd duidelijk dat de man helemaal niet besmet was. Hij werd op het vliegveld in Toronto gearresteerd en aangeklaagd voor verstoring van de openbare orde.

WestJet Airlines verontschuldigde zich voor de 243 passagiers. Twee vluchten werden geannuleerd vanwege het incident. WestJet beloofde vandaag een extra vlucht naar Jamaica toe te zullen voegen. De Canadees is inmiddels weer op vrije voeten en moet zich op 9 maart verantwoorden. Zwaar overdreven, vindt hijzelf. ,,Het zou iets anders zijn als ik zou zeggen: jongens, ik heb een bom of een wapen bij me. Het wordt ontzettend opgeblazen. Voor mij was het gewoon een grapje.”

Potok, een amateurmuzikant die via Instagram hoopt een nationale bekendheid te worden, had niet gedacht dat zijn grapje zoveel onrust zou veroorzaken. ,,Ik had ook niet in de gaten dat dit strafbaar was. Bij nader inzien had ik het misschien niet op deze manier moeten doen.“

  1. Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Na drie dagen intensief zoeken heeft de politie in een afgelegen bosgebied bij de plaats Ketchikan in Alaska het stoffelijk overschot aangetroffen van de 5-jarige Jaxson Brown. Het jongetje was door zijn moeder Jennifer Treat (36) achtergelaten, omdat ze in blinde paniek hulp ging zoeken nadat de twee tijdens een 13 kilometer lange wandeling verdwaald waren geraakt. Op weg naar de bewoonde wereld raakte Jaxson’s moeder gewond. Ze verdwaalde opnieuw en bleef langere tijd onvindbaar voor hulpdiensten.