Een testtrein van de NS onderweg naar Groningen. De NS bereidt zich voor op de 1,5 meter samenleving en in de trein is aangegeven welke zitplaatsen wel en niet beschikbaar zijn voor reizigers. Ook is een coupe uitgerust met gordijnen van doorzichtig folie tussen de stoelen.
Volledig scherm
Een testtrein van de NS onderweg naar Groningen. De NS bereidt zich voor op de 1,5 meter samenleving en in de trein is aangegeven welke zitplaatsen wel en niet beschikbaar zijn voor reizigers. Ook is een coupe uitgerust met gordijnen van doorzichtig folie tussen de stoelen. © ANP

‘NS moet inkrimpen, komende vijf jaar 4,7 miljard verlies’

Gevolgen coronacrisisDe NS schat dat het aantal treinreizigers in 2025 weer terug is op het niveau van voor de coronacrisis. Tot die tijd verwacht het bedrijf een verlies van 4,7 miljard euro. Zonder overheidssteun houdt de NS het hoofd niet boven water, zegt financieel directeur Bert Groenewegen in NRC.

Volgens Groenewegen is het onvermijdelijk dat het spoorbedrijf moet inkrimpen. Het uitgangspunt is echter dat zonder gedwongen ontslagen, maar via natuurlijk verloop te laten gebeuren.

De NS wil tot 2025 1,4 miljard euro besparen. ,,De productiekosten moeten omlaag’’, stelt Groenewegen. ,,Maar met behoud van onze prestaties en de klanttevredenheid. Een dwingende voorwaarde is ook dat kaartjes betaalbaar blijven.’’ De NS rijdt vanaf 2 juni weer grotendeels de reguliere dienstregeling met het maximum aantal treinen, maar met slechts 40 tot 50 procent van de reizigers erin.

Groenewegen stelt dat het bedrijf zich op korte termijn tot de overheid gaat wenden voor steun. Er wordt gewerkt aan een plan hiervoor, dat in juli klaar moet zijn, zegt hij tegen de krant. In het plan staan onder meer voorstellen over bonussen voor het management, schrijft NRC.

Dat de NS over vijf jaar pas weer verwacht het aantal reizigers van voor de crisis te vervoeren, komt volgens Groenewegen onder meer doordat het woon-werkverkeer gaat veranderen. Ook doen bedrijven goede ervaringen op met thuiswerken en gaat ook het hoger onderwijs meer op afstand werken, zegt hij. ,,In onze prognose zitten we in 2024 nog 7 procent onder het niveau van 2019. We denken dat we pas in de loop van 2025 op 1,3 miljoen reizigers per dag zitten, het aantal van voor de crisis.’’

Financieel directeur van de NS Bert Groenewegen (rechts) tijdens de presentatie van de jaarcijfers in februari. Naast hem v.l.n.r. de leden van de raad van bestuur Tjalling Smit, Anneke de Vries, president-directeur Roger van Boxtel en Marjan Rinte.
Volledig scherm
Financieel directeur van de NS Bert Groenewegen (rechts) tijdens de presentatie van de jaarcijfers in februari. Naast hem v.l.n.r. de leden van de raad van bestuur Tjalling Smit, Anneke de Vries, president-directeur Roger van Boxtel en Marjan Rinte. © ANP
  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’