Volledig scherm
© ANP XTRA

Snotteren en een kriebelhoest: is het hooikoorts of ben je geveld door corona?

De zon komt deze week weer vaker tevoorschijn. Lente op komst. Dat betekent voor veel Nederlanders dat ze ook weer gaan snotteren door alle pollen in de lucht. Net op het moment dat iedereen die maar een beetje hoest, niest of proest meteen wordt gelinkt aan corona. Hoe herken je nu het verschil tussen klachten door hooikoorts en klachten door het coronavirus?

Volgens Ad Jansen, internist-allergoloog van het Allergologie Centrum in Velp/Arnhem lijkt een deel van de hooikoortsklachten op de klachten/symptomen bij COVID-19, de ziekte door het coronavirus. ,,Beide aandoeningen kunnen zelfs tegelijk optreden.” 

‘Zorg dat je hooikoorts op tijd onder controle hebt’

En dat baart immunoloog Huub Savelkoul van de Wageningen University & Research zorgen in deze tijd van de coronapandemie. ,,Ik ben bang dat het tot onrust leidt doordat men denkt dat de klachten veroorzaakt worden door het COVID-19.” 

Quote

Een vi­rus-infectie gaat wel vaak gepaard met koorts. Hoesten staat bij COVID-19 ook op de voorgrond

Hij adviseert hooikoortspatiënten dan ook met klem op tijd hun medicatie te gaan slikken. ,,Zorg ervoor dat je je hooikoorts op tijd onder controle hebt, zodat je precies weet dat als je klachten krijgt dit niet door je pollenallergie komt.”

Loopneus, niesbuien en kriebelhoest

Symptomen van het COVID-19 zijn onder meer neusverkoudheid, keelpijn, hoesten en koorts. Bij hooikoorts hebben mensen, anders dan de naam doet vermoeden, bijna nooit last van koorts. Wel van een loopneus, niesbuien, kriebelhoest en branderige of jeukende ogen.

Het verschil tussen COVID-19 en hooikoorts is volgens GGD arts Ashis Brahma het onderliggende mechanisme. ,,Bij COVID-19 zorgt een virus voor een infectie waardoor het immuunsysteem op hol slaat, bij hooikoorts zorgen allergenen van buiten voor een ongewone reactie van het immuunsysteem.”

Bij hooikoorts heb je volgens Brahma meestal geen koorts. ,,Een virus-infectie gaat wel vaak gepaard met koorts.  Hoesten staat bij COVID-19 ook op de voorgrond.”

Ramen en deuren gesloten houden'

Door het aanhoudende zachte weer de komende dagen, zullen volgens bioloog Maurice Martens van Pollennieuws, vooral wilgen, populieren en de es hun pollen vrij geven. Volgende week verwacht hij daar de pollen van de berk ook bij. Mensen die allergisch zijn, kunnen hooikoortsklachten krijgen. 

De mate waarin ze last krijgen, zal afhangen van de hoogte van de pollenconcentratie. Hoe hoger hoe meer klachten. Mensen die gevoelig zijn voor pollen raadt hij aan de bomen ‘te mijden’. ,,De concentratie is vooral tegen de avond hoog. ’s Morgens en ’s nachts zullen mensen minder last ervaren.” 

Een ander advies is ramen en deuren gesloten te houden, pollenwerende horren te gebruiken, een bril te dragen en lichamelijke inspanning in de buitenlucht te beperken.

Volgens de bioloog start het hooikoortsseizoen niet vroeger dan anders. ,,Halverwege maart is normaal, de natte periode van de laatste tijd heeft de natuur na de warme winter aardig bijgetrokken.”