Foto ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © copyright Marc Bolsius

‘Te weinig aandacht voor ouderen tijdens coronacrisis': Nijmeegse hoogleraar uit forse kritiek op aanpak

Bij de coronacrisis is veel te weinig aandacht geweest voor ouderen. Daardoor is te laat herkend dat ze de symptomen van corona hadden en is er te weinig gekeken naar hóe de mensen zijn gestorven.

Dat zegt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar ouderengeneeskunde van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij heeft stevige kritiek op de aanpak van de coronacrisis. Die is bijna militaristisch aangestuurd, zegt hij. ,,Door de dominantie van de commandostructuur die gericht was op de intensive care, is naar veel zaken te laat gekeken.

Waar het volgens Olde Rikkert aan ontbroken heeft, is intelligent leiderschap. ,,Intelligentie is het gebruikmaken van zoveel mogelijk verschillende inzichten en daaruit de beste keus samen maken. Intelligentie is níet een persoon of heel select groepje continu het mandaat geven alles te beslissen.’’

Quote

Als je kwetsbare groepen wil beschermen, moet je je realiseren dat dat niet snel gaat lukken

Marcel Olde Rikkert, hoogleraar ouderengeneeskunde
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.