Volledig scherm
Schiphol, foto ter illustratie. © ANP

Topman KLM: gevolgen coronavirus gaan we voelen

KLM vreest minder passagiers te gaan vervoeren door het gedwongen schrappen van vluchten naar China. Dat zei topman Pieter Elbers bij de bekendmaking van de vervoerscijfers over de maand januari. 

De topman waarschuwt dat het effect van het nieuwe coronavirus de komende tijd voelbaar zal zijn voor het bedrijf. Eind vorige maand besloot de luchtvaartmaatschappij geen vluchten meer uit te voeren naar de Chinese steden Chengdu, Xiamen en Hangzhou vanwege de geringe vraag naar vliegtickets naar China. Een dag later ging ook een streep door de lijndiensten naar Shanghai en Peking. Tot zeker half maart vliegt KLM niet meer op China, tegen eind maart zal de dienstregeling weer zijn zoals die was. 

Quote

We moeten de tegenslag van het coronavi­rus het hoofd bieden

Pieter Elbers, topman KLM

De effecten van het coronavirus waren in elk geval niet zichtbaar in de passagiersaantallen van januari. Volgens de vervoerscijfers stapten vorige maand in totaal 2,6 miljoen reizigers aan boord van de KLM, een stijging van 3,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Azië was een van de regio’s waar het in januari groei noteerde. 

Voor de komende maanden ziet Elbers het somberder in; hij waarschuwt dat KLM voor 2020 ‘de tegenslag van het coronavirus het hoofd moet bieden’. ,,We moeten er rekening mee houden dat de impact van het coronavirus de komende maanden duidelijk zichtbaar zal zijn’’, luidde zijn boodschap. 

Mijden 

Niet alleen KLM, maar ook andere luchtvaartorganisaties, reisorganisaties en online ticketverkopers zullen last hebben van de gevolgen het coronavirus. Vorige week bleek al dat reizigers massaal China mijden. Ook boekingen voor later dit jaar blijven uit. Bij CheapTickets, een van de grootste ticketverkopers van ons land, is het aantal boekingen naar China met liefst 80 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Airbnb kwam vandaag met de mededeling dat het alle boekingen in de Chinese hoofdstad Peking tot eind deze maand opschort. Het woningverhuurplatform kwam hiermee nadat bekend was geworden dat de virusuitbraak in China al meer dan negenhonderd levens heeft geëist.

Het gaat om alle boekingen met incheckdata tot en met 29 februari. De gedupeerde reizigers krijgen van Airbnb hun geld terug. Volgens een woordvoerder blijft het bedrijf de situatie in China in de gaten houden. Daarbij volgt Airbnb de richtlijnen van lokale autoriteiten.

  1. Rusland moet toch miljardenvergoeding betalen in Yukos-zaak

    Rusland moet toch miljarden­ver­goe­ding betalen in Yukos-zaak

    Rusland moet van het gerechtshof in Den Haag toch 50 miljard dollar vergoeding betalen aan enkele aandeelhouders van het voormalige olieconcern Yukos. Eerder kregen de gedupeerde aandeelhouders al gelijk in een zogenoemd arbitragevonnis, maar dat oordeel werd later vernietigd door de rechtbank in Den Haag. Het hof vindt dat de uitspraak van de rechtbank niet juist is, waardoor de arbitrale uitspraak weer van kracht is.