Veermannen in coronatijd: ‘We zijn geen handhavers, maar schippers’

VIDEOAPPELTERN - In het weekend en op feestdagen hebben de veermannen van de Maaspontjes nu al hun handen vol aan fietsers die de boot nemen. Die willen naar de overkant, desnoods hutjemutje, corona of niet. De 1,5 meter afstand is soms lastig. En dan komt er vanaf 1 juni een maatregel bij: het verplicht dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer. Is het allemaal wel te handhaven?

Veermannen Jaap Slotboom (52) uit Niftrik en Armand Ramakers (54) uit Druten zitten er op zaterdagmorgen lekker in. Ze varen de pont tussen Appeltern en Megen. Slotboom vaart het schip, Ramakers rekent af met de passagiers. Het is niet al te druk. De 1,5 metervakken voor maximaal twintig fietsers zijn nauwelijks bezet, er staan vooral auto’s op de veerboot. Slotboom: ,,Je had het hier op Hemelvaartsdag moeten zien, toen liep het de spuigaten uit, echt chaos.”

Je draait je om en ze gaan gewoon aan boord

Recreatieve fietsers wilden die feestdag in groten getale overgezet worden. De veermannen gaven aan dat er geen ruimte meer was, maar dat was aan een aantal dovemansoren gericht. Ramakers: ,,Je draait je om en ze gaan gewoon toch aan boord. Het zijn nota bene mensen in de leeftijdcategorie waarvoor je het eigenlijk doet. Dan hoor je: het zal mijn tijd wel duren.” Zelf zijn ze niet zo bang, ondanks dat ze eind april een collega verloren aan corona. Slotboom: ,,En eentje heeft het gehad, maar die heeft het overleefd.”

Veermannen Jaap Slotboom en Armand Ramakers (met pet) in Appeltern
Volledig scherm
Veermannen Jaap Slotboom en Armand Ramakers (met pet) in Appeltern © Irma van Teunenbroek
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal