Zo stampte China binnen tien dagen een compleet nieuw ziekenhuis uit de grond

videoHet leek een onmogelijke opgave: China zou binnen tien dagen een nieuw ziekenhuis bouwen om de grote stroom patiënten op te vangen die zijn getroffen door het coronavirus. Maar het is gelukt: gisteren opende in Wuhan het noodziekenhuis met duizend bedden. Morgen moet een tweede ziekenhuis klaar zijn. Hoe kregen de Chinezen dat voor elkaar? 

Zelfs voor Chinese begrippen hebben de bouwvakkers in de Chinese rampstad een haast onmogelijke prestatie geleverd. ,,Normaal kost het minstens twee jaar om een project van deze schaal op touw te zetten. Alleen al de constructie van een tijdelijk gebouw neemt minstens een maand in beslag, laat staan een nieuw hospitaal voor infectieziekten’’, aldus de manager van het project, Fang Xiang, tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua. Toen hij hoorde dat het ziekenhuis binnen tien dagen klaar moest zijn, vreesde de bouwopzichter dan ook dat hij was opgezadeld met een ‘mission impossible’

Maar dat was buiten de top van de Communistische Partij gerekend. ,,Als die iets eenmaal tot nationale prioriteit bombardeert, kan het in China heel snel gaan. Regels worden dan – voor zover ze er al zijn – tijdelijk opgeheven. Bedrijven worden geordonneerd om materialen en mankracht te leveren. En als de hoogste leiders een opdracht geven, gehoorzaamt iedereen’’, verklaart Chinadeskundige Ingrid d’Hooghe van Instituut Clingendael.