Hans Spekman maakt zich serieus zorgen over kinderen die thuis in een onveilige situatie zitten. Die lopen het risico op flinke onderwijsachterstanden door de coronacrisis.
Volledig scherm
PREMIUM
Hans Spekman maakt zich serieus zorgen over kinderen die thuis in een onveilige situatie zitten. Die lopen het risico op flinke onderwijsachterstanden door de coronacrisis. © ANP XTRA

Zorgen over tweedeling in onderwijs door coronacrisis: kansarme kinderen raken nog verder achterop

De coronacrisis dreigt een grote tweedeling in het onderwijs te veroorzaken. Duizenden kansarme leerlingen raken nóg verder achterop, vergeleken met kinderen uit de betere buurten.

Dat zegt Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds dat zorgt dat kinderen gelijke kansen krijgen. En met die gelijke kansen gaat het de afgelopen weken rap bergafwaarts, ziet Spekman, oud-wethouder in Utrecht. ,,Nu door het coronavirus kinderen niet meer naar school kunnen, neemt de  tweedeling in het onderwijs snel toe. Op veel plekken worden kinderen door hun ouders in de watten gelegd en krijgen ze momenteel een soort privé-onderwijs. Maar in achterstandswijken, zoals Overvecht, zie je veel kinderen zonder laptop. Dat is lastig thuiswerken.”

  1. Jelle (25) werkt in het 'coronacallcenter’: ik ben inmiddels heel goed geworden in het gerust stellen van mensen
    PREMIUM

    Jelle (25) werkt in het 'coronacall­cen­ter’: ik ben inmiddels heel goed geworden in het gerust stellen van mensen

    Een van de apps waar premier Mark Rutte gisteren in zijn persconferentie over sprak, draait al op volle toeren: de Corona-Check-app. Met de app kun je online je gezondheid bijhouden, onder toeziend oog van medici verbonden aan het UMC Utrecht. Vertrouwen zij het niet? Dat wordt je gebeld vanuit het ‘coronacallcenter’. Een kijkje in de keuken van dé app van het moment. „De meest gestelde vraag: heb ik corona?”