Volledig scherm
Uitgezette familie Culemborg Andropov in Kiev Oekraïne © eigen foto

Geen terugkeer naar Culemborg: Maksim en Denis komen Oekraïne niet uit

CULEMBORG - Maksim en Denis komen Oekraïne niet uit. De twee jongens (14 en 10) van het Culemborgse gezin Zelinkin/Andropov hadden gehoopt deze week in Nederland te landen om hier tijdelijk terug naar school te gaan. Ze willen gebruikmaken van een toeristenvisum dat drie maanden zou gelden.

Er is echter een nieuwe kink in de kabel, laat moeder Olga Andropov weten. ,,De kinderen mogen niet vliegen. Raar. De luchthaven heeft op 24 augustus toen we in de media vertelden dat de jongens terug naar Nederland wilden, een brief ontvangen van de Nederlandse ambassade in Kiev. Ze zijn niet welkom.’’

Het vliegtuig met de twee jongens Maksim en Dennis zou om 9.00 uur Nederlandse tijd vertrekken en landen rond het middaguur.

Geen inreisverbod

Volledig scherm
De 14-jarige Maksim in betere tijden. © Privéfoto

Op 24 oktober dient er een rechtszaak waarin duidelijk moet worden of het gezin op de juiste gronden is uitgezet. Olga Andropov en haar man Viktor hoopten dat hun tweede oudste kinderen hangende die zaak terug naar Nederland mochten. Ze gingen er vanuit dat de kinderen op een toeristenvisum terug konden omdat ze geen inreisverbod hadden voor Nederland, anders dan hun ouders. 

Ze willen terugkeren omdat ze liever hier naar school gaan dan in een land dat ze niet kennen de hele dag niks te doen. Hun scholen Lek & Linge en Blink hebben een plekje vrij gehouden in hun klassen, maar het is maar zeer de vraag of de jongens daar gebruik van kunnen maken. Het jongste kind, dochter Arina (5), zou sowieso in Oekraïne blijven.

Het gezin Zelinkin/Andropov verbleef zeventien jaar illegaal in Nederland. De ouders en hun drie kinderen werden op 28 juni van hun bed gelicht en naar het detentiecentrum in Zeist gebracht. Vanaf daar werden ze naar Kiev begeleid, waar zij de eerste tijd in een kerk bivakkeerden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland