Volledig scherm
Maksim (14), Denis (10) en Arina (5). © AD/Privéfoto

Opgepakt gezin uit Culemborg wordt zaterdag uitgezet

CULEMBORG - Het Oekraïense gezin uit Culemborg dat donderdag van het bed is gelicht en vastzit in het detentiecentrum in Zeist, wordt zaterdag uitgezet. Dat heeft hun raadsman Frank King vanochtend naar eigen zeggen te horen gekregen van de Dienst Terugkeer en Vertrek.

Daarmee dreigen de drie kinderen uit het gezin, die in Nederland zijn geboren en de taal van het land van hun ouders niet spreken, definitief weg te moeten uit Culemborg. Daar gingen Maxim (14), zijn broertje Denis (10) en zusje Arina (5) tot vorige week naar school. Die school heeft inmiddels een actie opgezet tegen de uitzetting.

Hun ouders Viktor Zelenkin (40) en Olga Andropova (38) kwamen in 2001 naar Nederland omdat ze zich als Russische inwoners van Oekraïne daar niet meer veilig voelden. Ze voerden sindsdien verschillende procedures om in Nederland te mogen blijven. Die werden allemaal afgewezen.

Kinderpardon

Door veranderende wetgeving, zoals het kinderpardon, ontstonden volgens hun advocaat King steeds nieuwe ‘verblijfsdoelen’, waardoor ze een nieuwe aanvraag konden doen. De laatste aanvraag die nu nog onder de rechter is, mag het gezin hier nu niet meer afwachten. De vijf gezinsleden zijn donderdag opgepakt en naar het detentiecentrum in Zeist gebracht.

Vanuit Zeist worden ze zaterdag op het vliegtuig naar Oekraïne gezet. Dat kan alleen worden teruggedraaid als staatssecretaris Mark Harbers zijn ‘discretionaire bevoegdheid’ gebruikt om op humane gronden voor dit gezin een uitzondering te maken.       

Volledig scherm
Frank King, raadsman van het Oekraïense gezin. © Joost Hoving
  1. Jesse leeft in reservetijd en streept zijn bucketlist af: hij gaat trouwen
    PREMIUM

    Jesse leeft in reserve­tijd en streept zijn bucketlist af: hij gaat trouwen

    Vijf kinderen, van wie drie met het Syndroom van Leigh, een ongeneeslijke progressieve spierziekte. Eén van de drie is inmiddels overleden. Het leven van Thea Olivier uit Beesd bestaat volledig uit de zorg voor haar twee andere zieke kinderen van wie ze onvermijdelijk te vroeg afscheid moet nemen. Zoon Jesse vertrekt in elk geval niet zonder één ding van zijn bucketlist te hebben gestreept: hij ging trouwen.

Rivierenland