Uitgezette familie uit Culemborg verhuisd naar nieuwe opvang in Kiev

videoDe Culemborgse familie die anderhalve week geleden is uitgezet naar Oekraïne, is verhuisd naar een nieuwe opvanglocatie in Kiev.

De eerst week vonden Olga Andropova en Viktor Zelenkin en hun drie kinderen onderdak bij een kerk in de hoofdstad van Oekraïne, maar daar moesten ze na een week weer weg. Nu zit het gezin van vijf in het gebouw van een andere hulporganisatie.

'Psycholoog geschrokken'

Volgens moeder Olga Andropova valt de uitzetting uit Nederland ze nog steeds erg zwaar. Vooral de kinderen, die alleen de Nederlandse taal goed beheersen en een beetje Russisch begrijpen, kunnen maar moeilijk aarden. „Ze zijn al bij een psycholoog geweest en die is flink geschrokken van hun situatie”, zegt Andropova.

Ze is nog niet op zoek geweest naar een school voor de kinderen. Op de eerste plaats omdat de vakanties inmiddels zijn aangebroken, maar ook omdat er nog steeds hoop bestaat dat ze terug mogen naar Nederland. Bovendien spreken en begrijpen de kinderen de Oekraïense taal helemaal niet. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De familie Andropov in Kiev, Oekraïne © Privé

Bang voor toekomst

Olga Andropova en Viktor Zelenkin kwamen zeventien jaar geleden vanuit Oekraïne naar Nederland. Hun drie kinderen werden hier geboren en groeiden op in Nederland. Maksim (14) zat in de brugklas van scholengemeenschap Lek en Linge, Denis (10) en Arina (5) zitten op basisschool Blink. De eerste dertien jaar verbleven ze hier illegaal, daarna startten ze tevergeefs diverse asielprocedures. 

Twee weken geleden werd het gezin in alle vroegte overgebracht naar het detentiecentrum in Zeist. Ondanks protesten van de Culemborgse gemeenschap en een wake van sympathisanten bij het detentiecentrum, werd het gezin vorige week zaterdag uitgezet.

Olga Andropova zei toen bang te zijn voor wat hen in Oekraïne te wachten staat. Volgens de ambassade van Oekraïne in Nederland wordt er echter alles aan gedaan om het gezin goed op te vangen. 

Volledig scherm
Maksim (14), Denis (10) en Arina (5). © Jeroen Jumelet
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland