Nijmegen wil snel aanpak van forse groei dak- en thuislozen, bedelverbod geen optie

NIJMEGEN - Een bedelverbod is niet de oplossing om de forse groei van het aantal dak- en thuislozen in de stad tegen te gaan, vindt een politieke meerderheid in Nijmegen. Maar er moet wel iets gebeuren.

Een bedelaar wapent zich met muts en shawl tegen de elementen bij Albert Heijn aan de Daalseweg in Nijmegen.
Volledig scherm
Een bedelaar wapent zich met muts en shawl tegen de elementen bij Albert Heijn aan de Daalseweg in Nijmegen. © Paul Rapp

Ook de fracties van GroenLinks en CDA gaan tijdens de Politieke Avond woensdag de overlast en de problematiek van de dak-en thuislozen in Nijmegen ter sprake brengen, net als VVD en PvdA. Zij denken echter niet aan een bedelverbod. 

‘Wat is het college van plan te doen aan het groeiende aantal dak- en thuislozen in Nijmegen en aan de slechte omstandigheden waarin zij leven?’, willen GroenLinks en CDA weten. En: ‘Is het niet tijd voor meer urgentie?’ ‘Op welke manier kan er op korte termijn meer zorg en opvang geboden worden’.

Medemenselijkheid in plaats van repressie
De focus ligt vaak op de overlast, zeggen de twee partijen, dat betekent meer repressie en het wegsturen van dak- en thuislozen, zwervers, verslaafden en personen met verward gedrag, vinden de twee partijen. ‘Naar ons oordeel dient juist de medemenselijkheid centraal te staan. Omzien naar elkaar en het voorkomen van overlast door het regelen van opvang en zorg.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.